12 punca sakit kepala dan bagaimana cara mengatasinya

Sejak kebelakangan ini kerap pulak maksu kena sakit kepala. Jadi, maksu google lah nak tahu apa penyebabnya. Risau pulak takut jadi benda yang serius. Naauzubilah min zalik. Mintak Allah jauhlah kan. Sebab maksu pernah terbaca kat news ada perempuan tiba-tiba koma lepas kena sakit kepala dan meninggal dunia. Ini mungkin di sebabkan oleh penyakit barah otak atau tekanan darah tinggi. Wallahua'alam.

Maksu rasa semua orang pernah kena sakit kepala ni kan? Bila maksu buat sedikit research, sebenarnya punca sakit kepala bukan hanya terbatas kepada sakit-sakit yang kronik, tapi perkara-perkara yang biasa-biasa pun boleh menyebabkan sakit kepala. 

Antara punca dan penyebab sakit kepala boleh terjadi ialah :



  1. Terdedah kepada keadaan cuaca yang panas terik yang lama
  2. Terhidu bau perfume, cat, rokok atau bunga yang kuat
  3. Melakukan latihan fizikal yang berlebihan.
  4. Mengikat rambut yang tegang dan ketat.
  5. Tak cukup tidur.
  6. Stress disebabkan terlalu lama bekerja di hadapan screen komputer
  7. Lewat makan
  8. Minum kopi / minuman yang mengandungi kaffein yang berlebihan
  9. Kekurangan vitamin B2, D dan magnesium
  10. Stress bekerja hingga lewat malam
  11. Kurang tidur
  12. Dehidras, kurang minum air





Bila dah tahu apa puncanya sakit kepala, jom kita tengok cara nak mengatasi sakit kepala ni. Sakit kepala maksu ni rasanya disebabkan oleh :

  1. Kurang tidur
  2. Stress melayan anak-anak nak exam. Fuhh..anak nak exam, ummi yang terlebih stress.
  3. Terdedah kepada cuaca yang panas. Di Qatar sekarang tengah musim panas sehingga mencecah 47deg. Maksu memang keluar masuk rumah setiap hari menghantar dan ambil anak-anak sekolah.

Ok, bila dah tahu punca sakit kepala,  boleh lah amalkan cara-cara yang berikut supaya sakit kepala hilang. 


1. Atasi stress dengan baik. Antaranya adalah dengan membuat perancangan yang rapi

2. Melakukan senaman

3. Menjaga makan dan makan pada masa yang betul

4. Lebihkan minum air.

5. Tidur yang cukup

6. Amalan seharian hidup yang sihat. 
7. Mintak pasangan anda mengurut kepala anda. InsyaAllah berkesan :)

8. Mengambil supplement supaya badan mendapat zat dan nutrisi yang sebaiknya. Shaklee menawarkan B Complex (VitaminB2)  dan Ostematrix (Kalsium, Magnesium) untuk mengurangkan sakit kepala InsyaAllah. Maksu dah cuba..dan alhamdulillah berkesan!

Kalau nak order shaklee untuk sakit kepala anda,  boleh PM maksu seperti yang tertera di bawah ya, 



✉ PM ke : www.facebook.com/messages/SouqVitamin 

☎ WhatApp : +974 55273585 

Email : minahron@gmail.com 

souqvitamin.blogspot.com

4 comments:

  1. Ostematrix ni sangat berkesan untuk mudah tidur. Saya pun ade amalkan

    ReplyDelete
  2. Souq mama is a one stop mother shop to buy pampers in dubai from top baby shops dubai. You can get baby products such as baby store, baby boutique, strollers in dubai and baby clothes dubai with best prices.

    ReplyDelete

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...