12 punca sakit kepala dan bagaimana cara mengatasinya

Sejak kebelakangan ini kerap pulak maksu kena sakit kepala. Jadi, maksu google lah nak tahu apa penyebabnya. Risau pulak takut jadi benda yang serius. Naauzubilah min zalik. Mintak Allah jauhlah kan. Sebab maksu pernah terbaca kat news ada perempuan tiba-tiba koma lepas kena sakit kepala dan meninggal dunia. Ini mungkin di sebabkan oleh penyakit barah otak atau tekanan darah tinggi. Wallahua'alam.

Maksu rasa semua orang pernah kena sakit kepala ni kan? Bila maksu buat sedikit research, sebenarnya punca sakit kepala bukan hanya terbatas kepada sakit-sakit yang kronik, tapi perkara-perkara yang biasa-biasa pun boleh menyebabkan sakit kepala. 

Antara punca dan penyebab sakit kepala boleh terjadi ialah :



  1. Terdedah kepada keadaan cuaca yang panas terik yang lama
  2. Terhidu bau perfume, cat, rokok atau bunga yang kuat
  3. Melakukan latihan fizikal yang berlebihan.
  4. Mengikat rambut yang tegang dan ketat.
  5. Tak cukup tidur.
  6. Stress disebabkan terlalu lama bekerja di hadapan screen komputer
  7. Lewat makan
  8. Minum kopi / minuman yang mengandungi kaffein yang berlebihan
  9. Kekurangan vitamin B2, D dan magnesium
  10. Stress bekerja hingga lewat malam
  11. Kurang tidur
  12. Dehidras, kurang minum air





Bila dah tahu apa puncanya sakit kepala, jom kita tengok cara nak mengatasi sakit kepala ni. Sakit kepala maksu ni rasanya disebabkan oleh :

  1. Kurang tidur
  2. Stress melayan anak-anak nak exam. Fuhh..anak nak exam, ummi yang terlebih stress.
  3. Terdedah kepada cuaca yang panas. Di Qatar sekarang tengah musim panas sehingga mencecah 47deg. Maksu memang keluar masuk rumah setiap hari menghantar dan ambil anak-anak sekolah.

Ok, bila dah tahu punca sakit kepala,  boleh lah amalkan cara-cara yang berikut supaya sakit kepala hilang. 


1. Atasi stress dengan baik. Antaranya adalah dengan membuat perancangan yang rapi

2. Melakukan senaman

3. Menjaga makan dan makan pada masa yang betul

4. Lebihkan minum air.

5. Tidur yang cukup

6. Amalan seharian hidup yang sihat. 
7. Mintak pasangan anda mengurut kepala anda. InsyaAllah berkesan :)

8. Mengambil supplement supaya badan mendapat zat dan nutrisi yang sebaiknya. Shaklee menawarkan B Complex (VitaminB2)  dan Ostematrix (Kalsium, Magnesium) untuk mengurangkan sakit kepala InsyaAllah. Maksu dah cuba..dan alhamdulillah berkesan!

Kalau nak order shaklee untuk sakit kepala anda,  boleh PM maksu seperti yang tertera di bawah ya, 



✉ PM ke : www.facebook.com/messages/SouqVitamin 

☎ WhatApp : +974 55273585 

Email : minahron@gmail.com 

souqvitamin.blogspot.com

Pilihan Vitamin Untuk Kanak-Kanak Yang Sedang Membesar

Anak –anak selalu memilih makanan? Mak jadi pening kepala. Berat badan tak naik-naik, cepat
lesu, tak bertenaga. Mcmana nak focus time belajar kat sekolah nih..hmm... 

Set vitamin shaklee untuk kanak-kanak ini inshaallah dapat membantu kanak-kanak menambah selera makan, menampung zat-zat dan nutrient penting yang kurang di dalam badan, boost up immune system, menggalakkan perkembangan dan fungsi otak. Bila anak-anak kita sihat, mereka akan lebih focus ketika belajar. 

Sebagai ikhtiar ibu-ibu untuk anak-anak yang memilih makanan ni, maksu nak cadangkan 2 supplement utama dari Shaklee ini iaitu :  


Omegaguard
  • Omegaguard menawarkan minyak ikan terbaik di dunia, diekstrak dari ikan laut air sejuk (sardin, mackerel, herring, anchovies) di perairan negara jepun. 
  • Minyak ikan paling tulen di dunia mengandungi rangkaian spectrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA dan byk lagi. 
  • Membantu tumbesaran & perkembangan otak dan membantu perkembangan memori. DHA adalah nutrient utama untuk otak, sistem saraf dan retina. 
  • Meningkatkan sistem imun dan menyihatkan paru2. 


Mealshakes
  • Mealshake mengandungi kesemua vitamin dan mineral serta protein, termasuk vitamin B dan zinc lengkap yang menjana selera makan kanak-kanak. 
  • Rasanya pun sedap.
  • Diperbuat daripada bahan semulajadi, buah-buahan, sayur-sayuran, kacang soya dan lain2. 
  • Nutrisi lengkap - vitamin, mineral dan zat perlu, sesuai untuk semua golongan- bayi, pelajar, kanak2 membesar, ibu mengandung, para atlet, pengamal sayur, org sakit, org yg sibuk bekerja. 





Set asas ini;  Omegaguard dan Mealshakes dah cukup untuk anak-anak anda untuk menampung keperluan-keperluan nutrient/zat untuk kesihatan. Kalau ada bajet lebih, ibu-ibu boleh tambahkan Vit c chew dan juga vitalea for children. Berilah yg terbaik untuk anak-anak anda... tak payah kot nak berkira ngan anak-anak pasal kesihatan. Kalau mainan kita sanggup beli beratus-ratus, ini kan pula supplement yg bagus untuk anak-anak kita kan? 

Tapi ingat, mengambil Mealshake atau vitamin-vitamin lain untuk kanak2 (VitaLea For Children & Chewable Vita-C dan sebagainya) tak bermakna anda boleh je sukahati bagi anak anda bebas makan makanan rapu, tgk tv, main game 24 jam. Pastikan anak-anak anda sentiasa mendapat makanan berkhasiat  dlm pemakanan harian. Ibu-ibu kena variasikan pilihan makanan anak-anak anda ya!

Kalau berminat dengan set kanak-kanak di atas, hubungi maksu ya!

LIKE Souq Vitamin untuk offer istimewa set kanak2 ni!

PM maksu or wassap di +974 55273585
Fb : Nor Hanim Abu Hassan
fanpage : Souq Vitamin

email : minahron@gmail.com

p/s: Mealshake mengandungi vitamin dan mineral yang diperlukan oleh anak-anak yang sedang membesar. Jadi yg tiasa masalah selera makan pn boleh amik mealshake nih.

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...