Technology is ruining human relationship : setuju ke tidak?

Technology is ruining human relationship : setuju ke tidak? 

Mari kita tengok apa kata kak long dalam speech debating dia nanti? Good luck kak long! 


Technology is not ruining human relationship

By Nurin A'ina

There is no clear research evidence that human relationships are being destroyed by technology. Technology help us to be together when we’re in different places. Also, we can share our ideas, experiences and our feelings with people. Being together also help us to get along with others.

Kids can play educational games and help them to improve their skills. Kids also can play games if they’re bored. And they can play video or online games with one another.

And also, technology can help us with homework. It can give us ideas for lots of things. Ex: Inventions, art and crafts.

Texting is great because we can meet each other easier. We don’t need to walk to their house to talk to them about something. We could just send them a text and your friend will get your messages in no time! And technology helps us to get friends from another country. We could use skype to talk to our relatives and friends who live far, far away from you.

And using technology helps us in different ways!

====
haaa...amekawww

Bagi umi, selagi kita menggunakan technology untuk kebaikan takdak masalah. Untuk bisnes (macam maksu), untuk belajar online, keep in touch with old friends, family, dan sebagainya. Tapi bagi budak-budak kena control ye. Bukan sebab ruining human relationship yang maksu takut , tapi unsur-unsur negatif yang amat ditakuti semua mak ayah.  Mak ayah kena pantau betul betul dan get along with them especially budak-budak yang meningkat remaja. Macam-macam yang ada kat youtube tu contohnya. Kena cerita mana yang baik, mana yang buruk. 


4 comments:

  1. Setuju ngan pendapat awak tu...kita tak boleh nak bataskan diri kita dengan kemajuan teknologi yg ada.... Apa yg perlu kita buat kenalah berpada pada dan memantau anak anak

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu OKje, saya setuju awak 200%. Tak boleh lari dengan teknologi moden. Kena control dan pantau, tepat sekali!

      Delete
  2. yup. apa benda pun kena bersederhana dan berpada pada. kalau guna ke arah kebaikan tak ape. takut pula terlalu obses dengan teknologi sampai lupakan hal lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Org islam pun kena maju ke hadapan. Kalau tak ambil tahu teknologi canggih2 skang, macamana umat islam nak maju.. Tapi perlu gunakan untuk kebaikan..betul tu ros!

      Delete

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...