Rawat Eczema Tanpa Steroid yang Merbahaya

Baru-baru ni kawan maksu whatsApp maksu tanyakan supplement apa yang baik untuk masalah eczema beliau. Bila di selidik rupanya kawan maksu ni allergic sabun, di tambah pulak stress katanya. 

Sebelum nak ambil supplement apa yang sesuai untuk kurangkan eczema, mari kita tengok punca kenapa eczema ini terjadi. 

Eczema adalah sejenis penyakit kulit. Ianya terjadi apabila kulit menjadi merah-merah dan gatal-gatal. Kulit menjadi sangat sensitif. Sebenarnya punca sebenar terjadinya eczema ni tidak diketahui dan tiada ubat yang specific untuk merawatnya. Tetapi jika seseorang mengalami eczema kemungkinan disebabkan oleh : 

  • Alahan terhadap bahan pencuci seperti sabun basuh baju, sabun basuh pinggan dan sebagainya. 
  • Kulit yang sangat sensitif terhadap faktor persekitaran seperti habuk, debu dan panas. 
  • Masalah stress yang berpanjangan. 
  • Mempunyai ahli keluarga dan keturunan yang mempunyai masalah eczema. 
  • Allergy kepada barang kemas
  • Badan suka berpeluh
  • Kulit sensitif kepada air yang berklorin tinggi.

Selalunya masalah eczema sering berlaku kepada peringkat bayi, tapi orang dewasa pun ada jugak yang mengalami masalah ini. 

Adakah penggunaan steroid membahayakan?

Kebiasannya, Doktor akan mengesyorkan penggunaan krim steroid untuk mengurangkan masalah eczema ini. Tetapi kita selalu mendengar kesan sampingan dari penggunaan steroid yang berlebihan kan? Sebenarnya, steroid adalah selamat jika digunakan dengan betul mengikut dos yang disarankan oleh doktor. Jika berlebihan penggunaanya akan menyebabkan kesan sampingan utama iaitu kulit menjadi nipis. 

Apabila menggunakan krim steroid, gunalah secara minima ke atas kulit kulit yang bermasalah sahaja, tidak lebih dari dua kali sehari atau seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda!. 

 
Kalau tak nak guna steroid, ada cara lain tak yang boleh bantu saya kurangkan eczema? 

  • Bagi peringkat bayi, susu anak anda dengan susu ibu untuk tempoh sekurang-kurangnya 4 bulan.
  • Jika anda allergy kepada makanan tertentu, elak dari mengambil makanan tersebut. 
  • Gunakan sabun yang sesuai sekiranya allergy kepada sabun.
  • Check jenis pakaian anda. Mungkin sesetengah material kain tidak sesuai dengan kulit anda. 
  • Bilik yang panas boleh menyebabkan eczema. Pastikan bilik anda sejuk dan nyaman. 

Bagaimana Shaklee Dapat Membantu?

Untuk eczema, maksu cadangkan pengamalan vitamin-vitamin Shaklee berikut :

Energising Soy Protein : Protein penting untuk penghasilan sel-sel kulit yang rosak. Kulit menjadi lebih sihat dan cantik.

OmegaGuard : Mengurangkan keradangan pada kulit. Melembapkan kulit dan mengurangkan gatal-gatal.Meningkatkan sistem imun.

Vitamin E : Melegakan kekeringan kulit dan gatal.

GLA Complex : Juga dapat mengurangkan gatal dan inflamasi

B Complex : Membantu mengurangkan stress di samping memelihara kesihatan kulit

Alfalfa : Juga disarankan untuk mengeluarkan toksin di dalam badan (detoks) dan juga bertindak sebagai anti-inflamasi



Untuk luaran :

Herba Blend : Diuji secara klinikal dapat merawat kulit yang pecah-pecah dan melembutkan kulit. Diperbuat daripada estrak herba semulajadi yang menenangkan termasuk sage, horse chestnut yarrow dan rosemary.


Set Get Clean : Sekiranya anda allergy kepada sabun, bertukarlah kepada set penjagaan seisi rumah (dish wash, sabun pencuci, sabun serbaguna basic-H) yang lebih selamat, semulajadi, berasaskan tumbuh-tumbuhan, tiada toksik, tanpa fosfat dan bahan kimia yang merbahaya. 



Testimoni Shaklee Mengurangkan Eczema dan Allergy Tanpa Steroid 

Testimoni menunjukkan pengambilan OmegaGuard secara konsisten dapat membantu mengurangkan eczema dan allergy, dengan izin Allah. Dapatkan set lengkap eczema untuk mendapat kesan yang optimum.


 



Untuk mendapatkan kombinasi set eczema yang sesuai dengan bajet dan tahap eczema anda,  boleh hubungi maksu terus dengan menghantar SMS / Call ke 0164048891 atau boleh juga boleh WhatsApp ke no berikut :

  • Nor Hanim +974 55273585 (maksu sendiri) atau 
  • Puan Rohana 019 4777736 

Untuk membeli pada harga yang lebih murah, jadilah ahli Shaklee, untuk mendapat penjimatan sehingga 20% ke atas semua pembelian produk Shaklee. 

Nak tahu bagaimana anda boleh dapat  FREE shaklee membership yang bernilai Rm75? Hubungi maksu sekarang. Tawaran istimewa menanti anda!



JADI AHLI SHAKLEE
 
 
Kami sangat mementingkan perkhidmatan selepas jualan. Setiap pembelian produk Shaklee dari kami, kami akan pastikan anda mendapat khasiat yang optimum dengan cara pengambilan supplement yang betul. Anda tak perlu pening-pening lagi mencari dan bertanya dengan agent Shaklee yang lain untuk mengadu masalah anda. Group kami mempunyai pakar-pakar yang sedaya upaya akan cuba menolong masalah anda. 

Jangan tunggu lagi. Hubungi maksu sekarang tau!


✉ PM ke : www.facebook.com/messages/SouqVitamin 
SMS : 0164048891 
☎ WhatApp : +974 55273585 
Email : minahron@gmail.com 
souqvitamin.blogspot.com



7 comments:

  1. Syukur tak de masalah eczema setakat ini....alhamdulilah...gatal gatal biasa adalah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah OKje. Syukur dengan nikmat Allah kan?

      Delete
  2. Replies
    1. tq dik anies for visiting :). Alhamdulillah, testimoni tu semua berdasarkan pengalaman masing-masing. Yang menyembuhkan Allah jua.

      Delete
  3. Info yang sangat berguna..jika saya memerlukan,saya akan contact awak ye..thanks ye sudi singgah kat blog saya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok aida. sama2. semoga membantu. :). Kalau nak dapatkan info apa2 jangan malu2 PM hanim ye.

      Delete
  4. Herba Blend tu bagus kan...senang simpan 1 jenis krim je kat rumah utk macam2 fungsi :)

    ReplyDelete

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...