Tips Merawat Sakit Tapak Kaki dan Sakit Tumit

Selalu kena sakit tapak dan tumit kaki?  Memang susah nak tahu puncanya kan? Tiba-tiba ja rasa sakit. Bangun dari tidur atau dari tempat duduk tiba-tiba rasa sakit. Berdiri lama-lama pun boleh jadi sakit tumit. Sebelum kita tengok cara yang sesuai bagaimana nak rawat sakit tapak kaki atau tumit ni, mari kita tengok dulu punca-punca macamana sakit ni boleh terjadi.

Kenapa tapak kaki atau tumit jadi sakit?

Menurut beberapa artikel yang maksu baca, sakit tapak kaki atau sakit tumit ni boleh jadi disebabkan oleh urat pada tapak atau tumit kaki (planta fascia) menjadi radang (inflammed) atau disebut dalam bahasa perubatannya "Plantar Fasciitis". Ianya terjadi apabila kita menggunakan tapak kaki secara berlebihan dan menyebabkan Plantar fascia menjadi tegang (sila rujuk gambar di bawah).   

Gambar dari google


Bila ini berlaku, sakit tumit atau Heel Spurs pun boleh terjadi. Antara factor-faktor yang menyebabkan Plantar Faciitis dan Heel Spurs boleh terjadi adalah :
  • Bekerja di tempat yang memerlukan anda berdiri dengan lama.
  • Senaman yang berlebihan.
  • Radang sendi (arthritis) yang berdekatan dengan Plantar Fascia.
  • Kencing manis senang merosakkan Plantar Fascia.
  • Memakai kasut yang tidak sesuai semasa senaman atau berjalan. Ia membuatkan berat badan tidak tersebar dengan sama rata di bahagian kaki. 

 

  • Bentuk tapak kaki yang datar (flat foot), tapak kaki terlampau melengkung atau gaya berjalan yang tidak normal boleh membuatkan Plantar Fascia menjadi tegang.

Apakah rawatan yang sesuai untuk mengurangkan sakit tapak kaki dan tumit ni?
  • Kalau boleh, hindarkan berdiri atau berjalan di dalam tempoh yang lama tanpa sebab.
  • Rehatkan kaki sebanyak mungkin.
  • Duduk jika ada peluang.
  • Bila bangkit dari tidur, sebelum mula berjalan, tegangkan tapak kaki 15-20 saat untuk 3 atau 4 kali. Memang terasa sakit sewaktu melakukan tersebut tetapi kurang rasa sakit bila mula berjalan.
  • Meletakkan bungkusan ais dengan kain di tempat yang sakit selama 15 hingga 20 minit untuk 3 atau 4 kali sehari atau selepas aktiviti boleh meredakan kesakitan dan radang Plantar Fascia. Boleh juga dengan menggunakan botol air dari peti sejuk.
  • Penyokong tapak kaki boleh digunakan di dalam kasut untuk menghindarkan Plantar Fascia menjadi tegang sewaktu berlari atau berjalan.


  • Berjogging boleh digantikan dengan berenang atau berbasikal sebagai senaman.
  • Menggunakan betik muda. Gunakan betik yang betul-betul muda. Letak atas api dan bakar hingga agak hangus (bakar sebelah sahaja). Bila dah hangus, alihkan dan alaskan dengan kain. Gunalah beberapa lapis kain untuk tak nak panas sangat. Letak kaki / tumit yang sakit tu atas betik tadi. Letak kaki sampai betik jadi suam. Bila dah suam, alihkan kain, letak kaki saja sampai betik tu berlubang. Letak kaki di situ sehingga betik dah sejuk
  • Kalau petua orang-orang tua, awai awai pagi suruh berjalan kaki ayam di atas rumput yang ada air embun. 
  • Ambil garam kasar, goreng tanpa minyak dalam kuali dengan menggunakan api yang sederhana. Apabila garam mulai panas, angkat dan bungkus dengan kain bersih. Gunakan untuk menuam pada tumit kaki yang sakit. Amalkan selalu. 

Ubat dan Supplement

Ubat hospital. Kalau berjumpa doctor, doctor akan bagi ubat anti-radang ataupun kalau sakitnya teruk sangat, doctor akan berikan suntikan untuk meredakan kesakitan. Tapi anda pun tahu kan ubat hospital lebih bersifat dadah dan kelegaan yang sementara


Sebagai alternatif anda boleh juga mengamalkan supplement yang lebih selamat, mesra alam dan berkesan dari Shaklee iaitu Ostematrix.  Ostematrix dari Shaklee mengandungi Kalsium dan Magnesium untuk menghindarkan kerepuhaan pada tulang dan menguatkan jisim tulang. 
 
Untuk yang ada bajet lebih boleh tambahkan :
  • Omegaguard, sumber omega-3 minyak ikan terbaik. Asid lemak Omega-3 dapat membantu mengurangkan keradangan pada tapak dan tumit kaki.
  • Joint health tablet, campuran (Ekstrak Boswellia) dengan menghalang pembentukan bahan kimia yang menyerang tulang rawan. Menyokong pergerakan dan kelenturan sendi.

 


Jadi, yang mana satu pilihan anda?   Yang semulajadi atau ubat-ubatan yang mengandungi bahan-bahan kimia yang mungkin memberi kesan sampingan pada anda. Lagipun kelegaan bersifat sementara kan? Tentulah anda pilih yang semulajadi bukan?

BAGAIMANA CARANYA SAYA NAK ORDER OSTERMATRIX YANG BEST NI


Untuk order Ostematrix ni, boleh hubungi maksu terus dengan menghantar SMS / Call ke 0164048891 atau boleh juga boleh WhatsApp ke no berikut :
 
  • Nor Hanim +974 55273585 (maksu sendiri) atau 
  • Puan Rohana 019 4777736 
atau buat pembelian sendiri sekarang dengan hanya menekan butang di bawah :
 
 
SET KURUS DAN CANTIK


ATAU kalau anda memang begitu serius hendak menjaga kesihatan dan sedar bahawa kesihatan yang baik tidak dapat dibeli dengan wang ringgit, anda nak beli satu SET LENGKAP untuk sakit tapak kaki dan tumit ni, anda boleh beli sendiri dengan KLIK pada LINK di bawah : 

Untuk membeli pada harga yang lebih murah, jadilah ahli Shaklee, untuk mendapat penjimatan sehingga 20% ke atas semua pembelian produk Shaklee. 
 
Nak tahu bagaimana anda boleh dapat  FREE shaklee membership yang bernilai Rm75? Hubungi maksu sekarang.

JADI AHLI SHAKLEE
Kami sangat mementingkan perkhidmatan selepas jualan. Setiap pembelian produk Shaklee dari kami, kami akan pastikan anda mendapat khasiat yang optimum dengan cara pengambilan supplement yang betul. Anda tak perlu pening-pening lagi mencari dan bertanya dengan agent Shaklee yang lain untuk mengadu masalah anda. Group kami mempunyai pakar-pakar yang sedaya upaya akan cuba menolong masalah anda. 

Jangan tunggu lagi. Hubungi maksu sekarang tau!


 
✉ PM ke : www.facebook.com/messages/SouqVitamin 
 
SMS : 0164048891 
 
☎ WhatApp : +974 55273585 
 
Email : minahron@gmail.com 
 
souqvitamin.blogspot.com

9 comments:

  1. Very valuable and precise information

    ReplyDelete
  2. Very valuable and precise information

    ReplyDelete
  3. Salam.. Berape harge sebitol tu?

    ReplyDelete
  4. Salam.. Berape harge sebitol tu?

    ReplyDelete
  5. maklumat yang tepat dan bermanfaat . terima kasih untuk menberi maklumat tersebut . masalah sakit kaki ini aman menjengkalkan kerana susah berjalan dan buat kerja yang biasa .
    kita dari wong medical center ingin menberi satu penyelesaian ataupun rawatan untuk masalah ini melalui acupuncture + herba(jika diperlukan) ataupun physiotherapy.

    sila hubungi kami di +60124520077 , wmcphysiotherapy@gmail.com ataupun melayari website kami di www.newhopemedic.com

    ReplyDelete
  6. Sy dah ambil prdk shaklee yg dicdg kan...still sakit .

    ReplyDelete

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...