Thankfulness, Syukur

Maksu tengah prepare bahan mengajar tentang konsep syukur untuk KAFA jumaat ni. Jadi Maksu nak share jugak ngan hangpa semualah kat blog ni. Cerita-cerita konon-konon tengan bercerita kat anak murid. hihihi...kalau tak paham sila komen na. 

=======================================
Thankfulness

Look all facility around you. Macam-macam ada kan?
è  Masuk je dalam community apa yang ummi Nampak?
You don’t have to go far, just look at your self. When you woke up in the morning, you still have eyes, have ears, have hands, legs, beautiful faces and others.
Imagine if you woke up in the morning, suddenly you cannot open your eyes, Allah took you face, tetiba your face become senget, ugly etc.
So, be thankful and what you have right now. The question is, how? Betul tak?
Before we go further, let us see what is thankfull itself.
Thankfulness in Bahasa è  appreciativeness, gratefulness, gratitude, syukur
Looks very simple kan?

Now lets go more details.
In Islam, Thankfullness is being in state of syukur for all nikmat that has given by Allah.

Sharing dari Prof Muhaya

Before I came to this class, I have heard sharing or talk by Prof Muhaya on Syukur / Thankfullness. Very interesting indeed.

She said, look around you, you have all facilities that you want..transport, playground,  clubs, swimming pool.. etc.  It is in good condition right? So how to be thankful, to show our gratitiude? Anyone can answer this?
Yes, to show our gratitude is by taking good care of all these facilities. Jaga dengan baik. Guna dengan baik. Prof Muhaya give an example of public toilet. As a muslim, after we use the toilet, make sure the toilet is look better and cleaner for next person coming in. If you see some dirt on the floor, sand ke, just guna air and simbah2 bersihkan lantai tu. So next person who want to use the toilet best aje kan nak guna toilet tu. Nampak dan rasa bersih je. Kita secara tak langsung memudahkan urusan orang lain.

Don’t wait and depends cleaner aje.  Especially kat rumah. Some of us ada maid, or daily maid yang datang clean our house. Sometime we take things for granted kan. Ahhh takpelah kotor sikit nanti maid cuci. Haa..this one is not right. We to become as a good muslimah, a good leader have to show good example. Lagi lagi kalau kita anak sulong kan?
Kalau rumah yang takdak maid tu, lagiiii lah kena jaga elok-elok. Help your mum to cook, clean the house, wash the dishes…ala semua pun dah besar. Umi tak payah cakap dah ni kan?
Satu lagi Prof Muhaya ada sebut is being kind to other people that we don’t know is the best rewards by Allah. Kita buat dengan penuh ikhlas betul kan? Macam public toilet tu lah. We don’t know who will enter the public toilet after us but we make sure the toilet is clean.


Tips for being thankful : 

1. Reflect ourself early in the morning. Bangun pagi2, duduk sekejap look at your self ada kaki, tangan, hidung mata semua. Masuk toilet bukak paip ada air.  And then kita berbalik kepada pencipta iaitu Allah.  Doa apa yang kita nak untuk hari ni. Bagi contoh. Nak Berjaya dalam exam hari ni. Doa supaya Allah mudahkan dan terangkan hati kita.

2. Let begin our day with Thankful to Allah, syukur pada Allah di atas nikmat yang Allah beri pada kita.

3. Full of love / kasih sayang. Contoh, kalau kita nmpak mat rempit ke, road bully ke, please do not get angry easily. What you can do is pray for them, doakan mereka to become a good muslim. Maafkan mereka. Jangan maki hamun use bad words dan sebagainya. Doa yang ikhlas insyaAllah malaikat akan sama-sama berdoa. Be kind to others, pray for others, jangan sakitkan hati, InsyaAllah Allah tak akan sakitkan hati kita. Aman dunia ni kan?
è full of love ni general ye. Bukan cinta monyet tau!

What make people find difficult to be thankful? 

1.     Don’t have much time
2.     Unable to see its benefit
3.     Too busy with work
4.     Always complain / berungut

Opposite of Thankfullness è Complain

Dia semua aje yang betul, ego. Tak betul ni.
Lets look at Prophet Sunnah. He never complain, don’t blame others, full of love. Masyaallah.
Takdak konsep tahun baru, azam baru ni sebenarnya. Hari-hari sepatutnya mula hari baru azam baru niat baru.
Bersyukur hari ini untuk kebahagian hari esok

No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...