Cara Memilih Protein yang Berkualiti - Semak Protein Anda Sekarang!

Selalu dengar pasal asid amino? Tahu tak apa itu asid amino? Bagi orang yang sedang berdiet ilmu tentang asid amino sangat penting. 

Asid amino adalah komponen-komponen kecil yang membentuk struktur protein. Setiap protein adalah berbeza dan terdiri daripada komposisi asid amino yang berbeza. Protein yang berkualiti adalah protein yang mengandungi kesemua (atau hampir semua) asid amino yang tidak dapat dihasilkan oleh badan manusia, tetapi amat penting untuk kehidupan manusia.  Asid amino ini dikenali sebagai Essential Amino Acids (EAA). EAA tidak dapat dihasilkan oleh badan manusia, dan oleh yang demikian ia harus diperolehi sepenuhnya menerusi diet atau pemakanan kita




Maksu ada terbaca tulisan Kevin Zahri dari blog beliau tentang panduan pemilihan protein yang terbaik dan berkualiti. Menurut beliau, memahami “apa itu protein” adalah perlu dalam memastikan protein yang kita ambil itu adalah benar-benar berkualiti. 

So dah tahu kan apa itu Protein? Protein dibina dari Asid Amino dan protein yang berkualiti adalah protein yang mengandungi kesemua EAA. 

Kebanyakan makanan yang kita ambil memang mengandungi protein, tapi adakah semua protein dalam makanan itu dari jenis yang berkualiti? Lagi lagi makanan yang diproses atau di masak yang akan menjejaskan kualiti protein tersebut. Itu belum ambil kira nisbah kuantiti protein dalam makanan tu. Lagipun  makanan-makanan di Malaysia ini amat rendah kandungan proteinnya! Karbohidrat banyak lah!
.
KENAPA PROTEIN PENTING?

Protein penting untuk pembaikpulih tisu serta membina tisu baru. Setiap sel memerlukan protein untuk menentukan jangkahayatnya. Protein adalah bahan untama untuk menggantikan sel yang rosak atau mati.


  • Kebanyakan sel darah putih digantik setiap 10 hari
  • SEL KULIT DIGANTI SETIAP 24 HARI
  • Lebih daripada 98% molekul badan diganti sepenuhnya setiap tahun!!
Tahukah anda yang otot, rambut, kuku, kulit dan mata diperbuat daripada protein. Begitu juga dengan sel yang membuat hati, buah pinggang, jantung, paru-paru, otak, saraf serta kelenjar seks.

Fakta Penting Protein


Badan memerlukan 9 jenis ASID AMINO PERLU (EAA) yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan perlu diambil daripada diet harian ataupun supplement. 
 

 


Cuba anda semak sumber protein anda.  Adakah mee goreng, nasi lemak, keropok lekor ada kesemua Asid Amino penting i.e. EAA yang anda perlukan? Jawapannya tentulah TIDAK sebab protein dalam makanan ini telah diproses dan berkualiti rendah. 

Menurut Kevin Zahri lagi :
" seperkara lagi yang perlu anda ketahui ketika memilih protein, ialah indeks yang dikenali sebagai “Biological Value” of protein (BV). Ia adalah skala ukuran yang menentukan berapa banyak (peratus) protein yang betul-betul diguna pakai oleh tubuh badan dalam menjalankan fungsi-fungsi fisio seperti pertumbuhan, memperbaiki otot, menggantikan sel-sel kulit mati, dan sebagainya. BV sesebuah protein ditentukan berdasarkan sejauh mana sesebuah protein itu berjaya dicernakan berbanding sebiji telur. Telur digunakan sebagai pengukur dalam skala ini memandangkan telur mempunyai kadar pencernaan protein yang terbaik secara semulajadi (telur diberikan nilai ’100?).
Secara asasnya, protein yang mempunyai tinggi nilai BV haruslah diambil ketika kita sedang aktif, atau ketika transisi daripada pasif kepada aktif (sebelah siang, sebelum bersenam, selepas bersenam, dan ketika berbuka puasa), manakala protein yang mempunyai rendah nilai BV nya haruslah diambil ketika kita kurang aktif, seperti pada sebelah malam, sebelum tidur, ataupun ketika sahur.
Sekiranya kita mengambil protein yang rendah nilai BV nya ketika sedang aktif, kita mungkin tidak akan mendapat bekalan asid amino yang secukupnya. Dan sekiranya kita mengambil protein yang tinggi nilai BV nya ketika tidak aktif, sel kita mungkin mendapat bekalan asid amino yang berlebihan daripada yang sepatutnya. Protein yang diambil secara berlebihan, sama juga seperti karbohidrat, akan ditukarkan kepada lemak badan apabila terjadinya kalori surplus (kalori yang diambil adalah melebihi kalori yang diperlukan badan dalam sehari). Maka dengan itu, amatlah penting untuk kita mengetahui waktu yang sesuai untuk mengambil satu-satu sumber protein.
Berikut adalah contoh BV untuk protein-protein yang mudah didapati di sekeliling kita:
  • Whey Protein Isolate: 159
  • Whey Protein Concentrate: 104
  • Telur: 100
  • Putih Telur (Albumin): 88
  • Susu Lembu: 88
  • Ikan: 83
  • Daging Lembu: 80
  • Ayam: 79
  • Casein Protein: 77
  • Soy Protein: 74
  • Kacang Tanah: 55
  • Kacang Soya: 47
Ha, nampak dak? Whey Protein Isolate adalah sumber protein yang tinggi BVnya.  Energising Soy Protein (ESP) dari Shaklee merupakan salah satu sumber terbaik 'Whey Protein Isolate" dan mengandungi kesemua 9 ASID AMINO PERLU / ESSENTIAL AMINO ACID (EAA). 



Kesimpulannya, sebelum memilih protein anda, check dulu adakah protein yang anda pilih itu mengandungi kesemua EAA. Protein kan penting untuk baikpulih sel, tisu baru. Kalau protein yang bagus, tentulah sel-sel kita menjadi lebih sihat. Jadi tak hairanlah ramai pengguna ESP yang bagi feedback kulit jadi lebih cantik, sihat dan gebu selepas pengambilan ESP Shaklee. 

BAGAIMANA CARANYA SAYA NAK ORDER ESP SHAKLEE YANG BEST NI

Untuk order ESP, boleh hubungi maksu terus dengan menghantar SMS / Call ke 0164048891 atau boleh juga boleh WhatsApp ke no berikut :
 
  • Nor Hanim +974 55273585 (maksu sendiri) atau 
  • Puan Rohana 019 4777736 
atau buat pembelian sendiri sekarang dengan hanya menekan butang di bawah :
 
 
SET KURUS DAN CANTIK

Untuk membeli pada harga yang lebih murah, jadilah ahli Shaklee, untuk mendapat penjimatan sehingga 20% ke atas semua pembelian produk Shaklee. 
 
Nak tahu bagaimana anda boleh dapat  FREE shaklee membership yang bernilai Rm75? Hubungi maksu sekarang.

JADI AHLI SHAKLEE
 
Kami sangat mementingkan perkhidmatan selepas jualan. Setiap pembelian produk Shaklee dari kami, kami akan pastikan anda mendapat khasiat yang optimum dengan cara pengambilan supplement yang betul. Anda tak perlu pening-pening lagi mencari dan bertanya dengan agent Shaklee yang lain untuk mengadu masalah anda. Group kami mempunyai pakar-pakar yang sedaya upaya akan cuba menolong masalah anda. 

Jangan tunggu lagi. Hubungi maksu sekarang tau!


 
✉ PM ke : www.facebook.com/messages/SouqVitamin 
 
SMS : 0164048891 
 
☎ WhatApp : +974 55273585 
 
Email : minahron@gmail.com 
 
souqvitamin.blogspot.com


No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...