Pantang larang pengambilan Vitamin dan Tips - Dos and Don't

Nak tahu apa falsafah Shaklee?

Sentiasa selamat, Sentiasa Berkesan dan Sentiasa Mesra Alam. 

Tetapi, ada kalanya, pengambilan sesetengah vitamin pada sesetengah masa atau keadaan akan menyebabkan khasiat vitamin itu tidak berfungsi secara optimum atau tidak berkesan langsung.  Di sini saya senaraikan beberapa pantang larang dan tips supaya anda semua dapat mengatur jadual vitamin anda mengikut kesesuaian anda. 

Pantang Larang : 

1. Alfalfa
  • Alfalfa tidak boleh diambil bersama Vitamin E atau GLA complex. Alfalfa akan mengganggu serapan Vitamin E ke dalam tubuh badan kita. (terdapat Vitamin E di dalam GLA Complex).
  • Pengidap SLE atau lupus dilarang ambil alfalfa kerana alfalfa mengandungi sejenis asid amino L-canavanine yang boleh menyebabkan pesakit menjadi keradangan. 
  • Ibu yang hamil pun tak boleh ambil alfalfa kerana alfalfa boleh menyebabkan datang haid dan boleh menyebabkan keguguran. 
  • Pesakit anemia juga tidak boleh mengambil alfalfa kerana alfalfa boleh menyebabkan sel darah merah musnah. 

2. Vitalea

  • Tidak boleh  diambil dengan minuman bersusu / produk tenusu / ostematrix kerana boleh mengganggu efisiensi penyerapan zat besi(iron).
  • Pesakit thalasemia tidak boleh mengambil Vitalea kerana Pesakit Thalassemia mempunyai kecacatan pada sel darah merah yang apabila sel darah merah pecah, ia akan meninggalkan sejumlah zat besi atau iron yang banyak di dalam darah. Zat besi yang tidak dapat dikeluarkan dari dalam badan akan menyebabkan badan menjadi lemah dan pembesaran yang tidak teratur. Jadi, sebab itulah Vitalea Shaklee tak disarankan kepada pesakit Thalassemia kerana Vitalea Shaklee mengandungi iron atau zat besi yang tinggi yang boleh memburukkan lagi keadaan pesakit Thalassemia ini.

3. ESP
Dilarang bancuh bersama dengan air panas kerana dikhuatiri menjejaskan kualiti protein. 

4. Ibu Mengandung

Ibu mengandung tidak boleh ambil Vitamin E, Alfalfa, GLA, Vivix, Cinch, Carotamax, Lecithin, Nutriferon (kecuali dengan saranan doktor). 
Vitamin-vitamin yang tinggi antioksidan tidak digalakkan diambil oleh ibu hamil kerana dikhuatiri akan mengalami risiko keguguran. Sekiranya ibu disahkan hamil maka cepat cepat hentikan pengambilan vitamin ini. 


TIPS PENGAMBILAN VITAMIN

1. Energising Soy Protein (ESP)
Sebaiknya diambil di waktu pagi semasa perut kosong kerana pada waktu pagi metabolisme kita tinggi.
2. Ostematrix Seeloknya diambil sebelum tidur. Ini adalah kerana penyerapan kalsium bergantung kepada berapa kerap kita buang air kecil. Masa kita tidur kita kurang ke toilet kan, so tubuh kita lebih banyak serap kalsium. Esok tu bangun tidur insyaAllah boleh bangun dengan lebih mudah, tiada cramp, lenguh-lenguh atau sengal-sengal badan. Badan rasa lebih ringan gitu
  3. Vitamin C Sustained Released Sekiranya anda mengalami selsema, demam, batuk, patahkan Vitamin Ckepada 2 supaya cepatkan proses serapan di dalam badan. Lebih effective!
4. Vitalea
Seeloknya Vitalea diambil bersama Vitamin C kerana iron atau zat besi lebih mudah diserap dengan kehadiran Vitamin C.
5. Vitamin Larut Lemak ( A, D,E K) - Diambil selepas mengambil makanan berlemak / berminyak kerana vitamin larut lemak memerlukan lemak untuk memudahkan penyerapan.

6. Elakkan mengamalkan minuman berkafein Pengambilan kafein dalam diet harian boleh mengurangkan efisiensi penyerapan vitamin. Ianya juga boleh merosakkan vitamin yang sedia ada di dalam badan. Membazir saja bukan? Badan kita akan merasa kurang berkesan walaupun dah ambil berbotol-botol vitamin.

7. Banyakkan minum air kosong.
Air manis adalah minuman yang tidak sihat kerana banyak gula. Menggemukkan! Sekiranya anda mengamalkan supplement di dalam diet harian, minumlah banyak air kosong supaya badan dapat menyerap vitamin dengan lebih efektif.  




8. Jangan mengambil vitamin yang banyak sekaligus
Pengambilan vitamin secara berkala membantu agar buah pinggang tidak dibebani pada satu satu masa sahaja. Lagipun sesetengah vitamin bertindak dengan lebih berkesan sekiranya di ambil pada waktu tertentu. Pengambilan vitamin sepatutnya dijadualkan dengan sebaiknya. 

== Konsultasi PERCUMA dan exclusive cara dan jadual pengambilan vitamin yang betul hanya untuk pelanggan Souq Vitamin sahaja.==
  9. Jangan ambil vitamin bersama ubat doktor. 
Jangan tinggal ubat kalau dah ambil supplement. Boleh ambil tapi jangan ambil serentak. Ini kerana dikhuatiri mengganggu serapan vitamin. Jarakkan 1-2 jam selepas pengambilan ubat doktor.

Ada macam-macam lagi tips yang tidak dapat saya kongsikan di sini. InsyaAllah, saya akan update sikit demi sikit. Ada juga tips yang saya exclusivekan untuk pelanggan-pelanggan saya sahaja. 

Makanlah vitamin dengan berilmu supaya mendapat kesan yang optimum!

Hubungi maksu sekarang untuk sebarang kemusykilan

 
 



 
✉ PM ke : www.facebook.com/messages/SouqVitamin 
 
✉ SMS : 016 4048891
 
☎ WhatApp : 0198558422 / +974 55273585 
 
Email : minahron@gmail.com 

No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...