Masalah Keputihan di kalangan Wanita

Keputihan adalah salah satu penyakit yang boleh dikatakan agak common di kalangan wanita. Sebelum kita merawat, mari kita tengok apa punca keputihan ni.

APA ITU KEPUTIHAN?

Keputihan adalah lelehan lendir yang keluar dari kemaluan wanita. Terdapat dua jenis keputihan iaitu :

1. Keputihan yang normal
Masalah keputihan yang normal adalah apabila lendir yang keluar dari kemaluan wanita berwarna jernih atau putih kelabu dan warnanya kekal begitu. Ini maknanya tiada jangkitan pada saluran 'V'.

 2. Keputihan yang tidak normal.
Masalah keputihan yang tidak normal adalah apabila keputihan bertukar menjadi kental, berbau, mengalami radang dan gatal di bahagian saluran 'V'.  Ini menunjukkan tanda-tanda bahawa terdapat jangkitan yang telah berlaku.

BAGAIMANA KEPUTIHAN BOLEH TERJADI

Masalah keputihan berpunca dari pelbagai masalah. Antaranya ialah:

1. Perubahan kitaran haid dipengaruhi oleh hormon.  Ketika ovulasi keputihan akan menjadi lebih cair dan semakin kental bila hampir period.

2. Perubahan mental. Keputihan juga bertambah jika wanita teransang seksualnya. Letih minda atau stress juga mengakibatkan masalah keputihan.

3. Penyakit dalaman seperti tiroid atau kencing manis, mempengaruhi kestabilan hormon dan akibatnya masalah keputihan terjadi.

Sekiranya anda mengalami masalah-masalah keputihan yang disebut di atas, bersegeralah berjumpa dengan doktor. Kalau tak dapatkan rawatan yang cepat, takut takut masalah keputihan boleh jadi lebih serius.

Sekiranya masalah keputihan ini melarat, kemungkinan akan menyebabkan jangkitan kuman (venereal disease) seperti siplis dan gonorrhea (jangkitan melalui hubungan seks). Penyakit kanser pada bahagian peranakan juga mungkin berlaku dan jika wanita tersebut masih belum berkahwin.  Masalah keputihan mungkin juga akan mengganggu level kesuburan apabila berkahwin nanti.

RAWATAN UNTUK MASALAH KEPUTIHAN

Masalah keputihan kebiasaannya masih boleh diatasi. Antara petua tradisi yang saya dapat dari internet ialah : 

Petua pertama
Ambil secekak pucuk pegaga dengan akarnya sekali dan bersihkan. Kemudian rebus pucuk pegaga tadi bersama 2 gelas air bersih. Masukkan sedikit garam kedalam itu. Setelah mendidih, biarkan sejuk. Tapis dulu sebelum minum.  Minum air tersebut 2 kali sehari. Amalkan sehingga masalah rasa gatal itu sembuh.

                                               sedapnya pegaga dibuat ulam

Petua Kedua
Ambil 12 helai daun sirih dan bersihkan. Kemudian sediakan 1 liter air suam. Ramas kesemua tadi bersama-sama air suam tadi. Tapis air tersebut. Gunakan air tapisan untuk mencuci bahagian alat sulit anda. Selain dapat menghilangkan rasa gatal dan bau, petua ini juga dapat merapatkan kembali bahagian alat sulit wanita. Lakukan sehingga masalah keputihan hilang. 

daun sirih

Selain petua tradisi di atas, anda juga boleh mencuba produk dari Shaklee iaitu Alfalfa. Alfalfa adalah herba yang kaya dengan klorofil dan bersifat antikulat. Dah ramai dah mencuba dan memang berkesan, insyaaAllah...dengan izin Allah. 

Selain Alfalfa, sekiranya anda mempunyai bajet yang lebih, boleh tambah GLA dan Garlic. GLA membantu menghalang kulat daripada merebak, manakala Garlic bersifat antibiotik semulajadi, antikulat dan membantu meningkatkan imun sistem badan. 
Hubungi maksu sekarang untuk mendapatkan Alfalfa sahaja atau satu set keputihan yang lengkap seperti di atas.  Setiap pembelian pasti akan mendapat konsultasi terbaik dari maksu. InsyaAllah. 

Sekiranya anda mahu membeli sendiri secara online, tanpa perlu melalui maksu pun buleh sangat. Klik saja pada LINK di bawah dan anda shopping sendiri menggunakan kredit kad atau debit kad anda. Tak perlu SMS, WhatsApp, PM maksu lagi. Senang, mudah dan jimat!. Dalam masa 2-3 hari, barang yang anda order, akan sampai ke depan pintu rumah anda. 


ATAUJadi ahli Shaklee sekarang untuk mendapat penjimatan sehingga 20% ke atas semua pembelian produk Shaklee. Hubungi maksu untuk keterangan lanjut. 
✉ PM ke : www.facebook.com/messages/SouqVitamin 
✉ SMS : 016 4048891
☎ WhatApp : 0198558422 / +974 55273585 
Email : minahron@gmail.com 
souqvitamin.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...