Basic H : Pencuci Serbaguna Organic

Kalau sebelum-sebelum ni saya asyik bercerita tentang supplement saja, tapi hari ni saya nak bercerita tentang satu produk yang sangat best dari Shaklee iaitu Basic H : Organic Super Cleaning Concentrate. Katanya sangat berguna untuk perlbagai kegunaan.

Shaklee yang bermotokan  "Sentiasa Berkesan, Sentiasa Selamat dan Sentiasa Semulajadi" semestinya mempunyai produk yang mementingkan ala sekitar. Shaklee mengeluarkan satu produk pencuci serbaguna (ya, memang sangat serbaguna.. boleh guna untuk apa saja) yang dibuat dari bahan organik, tanpa fosfat, bio-degrable, tiada toksik dan yang paling saya suka sangat bila kita tak perlu bilas lepas gunakannya.

Apakah kegunaan Basic-H yang istimewa ini:

Sebagai pencuci

  • Cuci tandas, cuci lantai, cuci dinding, cuci pinggan
  • Cuci kesan gris dan minyak
  • Rendam baju especially baju baby. Rendam 4-5 hari pun tak berbau
  • Lap dapur. Spray dan biar selama 5 minit. Cuma perlu lap lepas tuh, takyah sental sental. Senang sangat.
Merendam sayur & buah
  • Bukan sahaja memisahkan bendasing dari sayur/buah, tapi juga meneutralkan pestisid dan pengawet yang digunakan terhadap sayuran/buah tersebut
Kegunaan keluarga 
  • Ubat ulser mulut. Celupkan basic-H menggunakan putik kapas & letakkan pada bahagian ulser.
  • Memandikan bayi dan kanak-kanak.
  • Ubat gigi. Titikkan 2-3 titik Basic-H ke atas berus gigi dan berus seperti biasa.
  • Untuk jerlum/sponging semasa demam. Saya juga gunakan bila anak2 mula rasa ‘dedar’ (nak mula demam). Alhamdulillah suhu badan akan turun (not advisable kalau dah strike to 38 degree).
  • Mandikan anak2 dengan Basic-H untuk menghalang gigitan nyamuk.
  • Sebagai pencuci tangan.
  • Digunakan kepada anak-anak yang menghidap ekzema
Berkebun (gardening)
  • Air siraman tumbuh-tumbuhan yang ‘berkhasiat’. Titiskan beberapa titik ke dalam botol spray yang diisi air biasa dan spray ke pangkal pokok-pokok di taman.
  • Sebagai penghalau serangga perosak. Sama seperti cara di atas cuma sembur ke bahagian batang dan daun.
  • Basuh tangan dengan Basic-H sebelum memulakan kerja berkebun.

Kegunaan rumah
  • Menghilangkan bau busuk ikan. Cuma spray saja ke dalam tong ikan.
  • Titikkan setitis ke dalam seterika stim bagi menjaga kebersihan bahagian dalamnya.
  • Membersihkan kesan getah/gula2 getah.
Mencuci cloth diapers dan cloth pad
  • Rendam CD dan CP dengan Basic-H, pasti mudah menghilangkan kesan kotoran ;)
Mr D with Basic H


Sangat banyak kegunaan Basic-H ni. Nak list lagi dah tak larat :D Basic-H juga dikenali sebagai pencuci 1001 guna.  You’ll know when you have it in your home. Dah tak perlu benda lain lagi dah.

Memang sangat sesuai untuk saya yang ada anak-anak kecil, tak perlu risau anak-anak termakan ka, terjilat ka...insyaaAllah selamat untuk anak-anak. 

Hari ni saya cuba guna untuk menghalau semut-semut kat rumah ni. Banyak sangat semut kat rumah saya ni. Harap berjaya lah saya menghalau semut semut ni.  Lepas ni nak mop lantai, cuci periuk, cuci botol susu semuanya dengan Basic H.

Jadi jangan lah tunggu tunggu lagi. Ini adalah pencuci serbaguna yang perlu ada di setiap rumah. Mudah, jimatkan masa dan selamat.

* Basic-H adalah double concentrated, jadi kena dilute atau larutkan dalam air terlebih dahulu. Satu botol 475ml tapi boleh tahan lama sebab guna sikit2 saja.

Psttttt : Basic H nih one of the Oprah's favourite stuff on earth tau ;-)).. Cuba baca di sini. Dan White House juga gunakan Basic H untuk cuci apa yang patut. hehehe




    Untuk order, anda boleh hubungi saya seperti di bawah, atau anda boleh order sendiri dengan meng'klik' pada link di bawah ini 


    Nor Hanim Abu Hassan 
    ✉ PM ke : www.facebook.com/messages/SouqVitamin 
    SMS : 0166671227
    ☎ WhatApp : 0198558422 / +974 55273585 
    Email : minahron@gmail.com 
    souqvitamin.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...