Apa itu antioksidan dan radikal bebas?

Sikit sikit antioksidan, sikit sikit antioksidan...apa antioksidan tu? Kenapa perlu ambil antioksidan ni?

Kalau kita perhatikan sekarang ni tahap bidang perubatan semakin meningkatkan? Semakin maju, banyak alat-alat perubatan yang canggih digunakan untuk merawat pesakit. Tapi terdapat banyak jugak kematian yang disebabkan oleh penyakit kronik seperti kanser, lemah jantung dan lain lain penyakit yang berpunca dari kelemahan sistem imun badan. Penyakit-penyakit yang membuatkan pengidapnya kurang berupaya dan perlu bergantung kepada orang lain, memerlukan rawatan yang lama dan kos rawatan yang mahal.

Apakah yang menyebabkan penyakit-penyakit kronik ini terjadi dan wujudnya penyakit yang pelik pelik / kurang upaya apabila usia semakin meningkat?
Dalam banyak-banyak penyebab,  teori radikal bebas lebih diterima ramai. Teori ini diperkenalkan oleh Professor Denham Harman pada tahun 1954. Ia menyatakan bahawa penyakit-penyakit kronik ini disebabkan oleh pengumpulan perubahan dalam badan yang disebabkan oleh molekul reaktif tinggi yang dikenali sebagai radikal bebas.
Dari mana datangnya radikal bebas dan apa kesannya?
Sel badan kita menggunakan oksigen untuk menghasilkan tenaga. Di dalam proses tersebut, kadang-kadang oksigen akan bertindakbalas dengan sebatian badan dan menghasilkan molekul yang sangat tidak stabil. Molekul ini dikenali sebagai radikal bebas. Selain dari proses biasa badan kita, faktor alam sekitar seperti pencemaran udara, asap rokok, radiasi, bahan kimia dan lain-lainnya akan menambahkan lagi pembentukan radikal bebas. Masalah akan timbul apabila jumlah radikal bebas melebihi daripada yang mampu dihapuskan oleh sistem badan. Keadaan dikenali sebagai stress oksidatif.

 Gambar dari google

Radikal bebas adalah molekul yang elektronnya tidak mempunyai pasangan. Ini menjadikan ia tidak stabil dan tersangat reaktif. Untuk kembali stabil, radikal bebas akan segera mengambil elektron dari sebatian yang stabil tetapi lemah pertahanannya. Sebatian tersebut adalah sel badan kita. Pencerobohan ini merosakkan sel, merubah fungsi dan juga DNAnya. Kerosakan ini melibatkan semua sel baru yang mewarisi DNA tersebut. Semakin usia meningkat semakin bertambahlah sel badan yang rosak, justeru semakin banyaklah fungsi semula- jadi badan yang tergendala dan ianya mengundang berbagai masalah kesihatan.
Kajian-kajian yang dijalankan di zaman moden ini telah menemui kaitan antara stress oksidatif dengan lebih dari 200 jenis penyakit. Antaranya kanser, arthritis, kencing manis, penyakit buah pinggang, penyakit Alzheimer, penyakit Parkinson, buta akibat usia dan lain-lain penyakit degeneratif.
sumber : kesihatan.biz
Bagaimana nak tangani radikal bebas?
Badan kita memerlukan antioksidan untuk memusnahkan radikal bebas. Tetapi badan kita tidak dapat menghasilkan antioksidan itu dengan sendirinnya. Ianya bergantung kepada bekalan makanan yang kita ambil seharian. Seperti yang selalu di sebut-sebut, antioksidan boleh diperoleh dari Vitamin C, Vitamin E dan beta karotina.
Berry jugak adalah antara sumber antioksidan yang terbaik

Selain Vitamin C Sustained Release dan Vitamin E Complex, Shaklee juga menawarkan produk antioksidan yang  terbaik iaitu VivixRamuan Vivix Shaklee adalah yang semulajadi sahaja dan terdiri daripada 4 bahan aktif yang tinggi dengan Resveratrol dan Polifenol yang lain. 4 bahan aktif itu ialah :

1. Muscadine Grape
2. Purple Carrot
3. Elderberry (Sambucus Nigra)
4. Polygonum Cuspidatum

Apa yang dihebahkan berkenaan Vivix shaklee adalah tentang kandungan Resveratrol yang tinggi yang merupakan agen anti penuaan yang sangat hebat. Apa itu Resveratrol? 
Resveratrol adalah sejenis plolyphenol yang dipanggil phytoalexin, merupakan sejenis bahan yang dikeluarkan oleh tumbuhan sebagai pertahanan tumbuhan tersebut terhadap penyakit. Ia dihasilkan daripada tindakbalas tumbuhan tersebut terhadap jangkitan kulat, tekanan, kecederaan akibat dirosakkan haiwan, sinar UV, cuaca ekstrem dan sebagainya.

Tumbuhan yang menggunakan pestisid dan herbisid biasanya tiada atau kurang menghasilkan bahan ini kerana mereka dilindungi oleh racun perosak tersebut.

Tumbuhan yang paling banyak menghasilkan resveratrol adalah anggur, raspberi dan kacang. Menurut American Cancer Institute, rasveratrol adalah antioksidan yang sangat berkuasa. Ia mengurangkan pengaktifan NF kappa B, yakni sejenis protin yang dikaitkan dengan pembentukan kanser dalam tubuh.

"CEGAH APA YANG BOLEH DICEGAH DAN LAMBATKAN APA YANG TIDAK BOLEH DIELAKKAN."
Ok, saya teruja nak membeli Vivix Shaklee untuk saya dan suami saya.  Tapi bagaimana? 

Harga sebotol Vivix Shaklee ni  RM475 tapi tahan untuk lebih kurang sebulan lebih!

Kalau jadi ahli Shaklee anda layak untuk mendapat potonggan sehingga 20% di atas semua pembelian produk Shaklee. Ye betul, tak tipu. Tak perlu ada pembelian minima yang beribu-ribu untuk menjadi ahli Shaklee. Hanya RM75 untuk seumur hidup. Betul, ini serius. 

Tapi sekiranya anda membeli 2 botol Vivix sekali gus dalam satu resit, anda akan mendapat keahlian Shaklee secara PERCUMA! Beli satu untuk anda, dan satu untuk mak ayah anda di kampung. Memang berbaloi baloi. Untuk order, boleh hubungi saya terus dengan menghantar SMS ke 0166671227 atau anda juga boleh WhatsApp ke no berikut :
  • Nor Hanim +974 55273585 (saya sendiri) atau 
  • Puan Rohana 019 4777736
atau
Anda boleh juga order sendiri secara online dengan klik link di bawah:

ORDER : VIVIX

Kami sangat mementingkan perkhidmatan selepas jualan. Setiap pembelian produk Shaklee dari kami, kami akan pastikan anda mendapat khasiat yang optimum dengan cara pengambilan supplement yang betul. Anda tak perlu pening-pening lagi mencari dan bertanya dengan agent Shaklee yang lain untuk mengadu masalah anda. Group kami mempunyai pakar-pakar yang sedaya upaya akan cuba menolong masalah anda. 


Jangan tunggu lagi. Hubungi saya sekarang tau!


✉ PM ke : www.facebook.com/messages/SouqVitamin 
☎ WhatApp : +974 55273585 
Email : minahron@gmail.com 
souqvitamin.blogspot.com


No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...