Tips mudah jimat berbelanja

Nilai duit dulu bukan seperti nilai duit sekarang.

Dulu kalau ada RM10, boleh beli macam-macam. Sekarang RM50 kalau beli barang dapur kat supermarket mesti tak cukup. Adoii.... Memandangkan duit sekarang mengalir laju sekali, apa kata kita cuba berjimat cermat ketika berbelanja. Antara tips mudah yang dapat saya kongsikan di sini ialah :

1. Sebelum keluar rumah, buat list barang terlebih dahulu untuk shopping. Ini mengelak daripada membeli barang-barang yang hanya 'nice to have'. 

2. Pastikan cash di dalam wallet cukup-cukup untuk berbelanja. Jangan berlebih-lebih. Nanti nafsu membeli akan menghasut untuk menghabiskan kesemua duit tu. 

3. Kurangkan makan di luar. Masak je simple-simple kat rumah kalau tak sempat. Saya ada tulis baru-baru ni di blog saya tips memasak pantas, cepat dan sedap. Anda boleh cuba. 

4. Kalau makan di luar, order saja air kosong. Air kosong lebih bagus tau berbanding air manis. Lebih murah, lebih baik untuk kesihatan pulak tu. 

5. Kurangkan makan fast food. Dah la mahal, tak baik untuk kesihatan dan menggemukkan!. 

6. Berhenti merokok bagi mereka-mereka yang merokok. Kalau anda boleh berhenti merokok, anda sangat boleh berjimat. Nak tahu cara berhenti merokok? Anda boleh cuba ambil Vivix. Ramai sudah yang berhenti merokok dan rasa pahit bila merokok setelah ambil Vivix. Hubungi saya +974 55273585 saya akan cerita segala-galanya. 

7. Jimatkan penggunaan air dan elektrik. Mana-mana alat-alat elektrik yang nampak terpasang tu, segeralah tutup. Ingatkan ahli keluarga juga agar sentiasa berjimat ketika menggunakan air dan elektrik. 



Setakat ini 7 point itu sahaja yang terlintas di fikiran saya sekarang ni. Kalau anda ada tips yang lain, boleh je komen di blog saya. 

Haa...satu lagi saya nasihatkan apa kata anda buat side income. Rasanya income bulanan isi rumah suami isteri sekarang ni macam tak cukup je kan. Macam-macam hutang nak kena bayar. Anak sekolah lagi, mak kat kampung lagi. Buat lah apa-apa side income pun asalkan yang mematuhi syarak yang ditetapkan dalam Islam. Kalau anda nak buat side income secara online dengan menjual Shaklee, anda boleh menghubungi saya seperti di bawah. Jadilah ahli Shaklee dan anda layak bersama-sama group saya untuk menjana side income. Alhamdulllah setakat ni saya dah dapat 4 angka bonus tiap-tiap bulan. Apa yang saya perlu dari anda ialah modal hanya RM65, rajin, sabar dan always being positive. InsyaAllah, once dah jadi ahli Shaklee menjadi tanggungjawab saya untuk bimbing dan bantu anda menjana income dari 2 angka kepada 6 angka, InsyaALlah. 

Hubungi saya sekarang!

Fb Nor Hanim Abu Hassan 
✉ PM ke : www.facebook.com/messages/SouqVitamin 
☎ WhatApp : +974 55273585 
Email : minahron@gmail.com 
souqvitamin.blogspot.com

2 comments:

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...