Ketahui diet penting untuk kanak-kanak


 KAWAL PENGAMBILAN GULA UNTUK KAWAL TEKANAN PERASAAN ANAK 

Tekanan perasaan atau stress bukan sahaja terjadi di kalangan orang dewasa sahaja. Malah, ianya boleh juga terjadi di kalangan kanak - kanak. Seringkali terjadi apabila kita stress kita akan mencari makanan untuk mengunyah dah sudah tentu makanan bergula. Biasa dengarkan tips mengurangkan stress ialah dengan memakan chocolate? Ini adalah kerana kajian menunjukkan bahawa apabila seseorang berada dalam keadaan tertekan atau stress,  tubuh mengeluarkan sejenis hormon yang menyebabkan otak mencari jalan untuk mengurangkannya. Tetapi, sayangnya, otak akan menghantar signal untuk melegakan stress dengan makanan bergula. Makanan bergula boleh membantu meredakan stress jalan jangkamasa yang singkat, namun kesan buruknya berpanjangan.

Oleh sebab itu kawallah stress anak-anak dengan selalu beraktiviti bersama mereka, menggalakkan mereka bersosial dan bersukan, serta mengelakkan makanan berproses dan stimulan seperti kafein.

 TINGKATKAN INGATAN ANAK DENGAN KOLINA

"Sel-sel otak bergabung"

Sel otak lebih senang bergabung apabila ia dalam keadaan teruja, dan ia disebabkan oleh hormon acetylcholine yang dicetuskn oleh KOLINA, sejenis bahan yang terdapat dalam lecithin di dalam telur dan soya.

 TINGKATKAN MOOD DENGAN PROTEIN

Makan bergula dan mengandungi karbohidrat boleh meningkatkan hormon 'gembira' dalam masa yang singkat, namun pengambilan berlebihan boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan anak. Galakkan anak-anak makan makanan berprotein tinggi untuk meningkatkan mood mereka.

 TINGKATKAN FOKUS DENGAN MINYAK IKAN

Untuk fokus, anak-anak memerlukan serat saraf otak yang sihat dan berkembang. Serat-serat ini dibina dengan sejenis lelemak dipanggil myelin. Omega-3 membantu mendapatkan myelin yang sihat.

Sediakan makanan seimbang untuk anak-anak, jauhkan mereka dari makanan rapu!

*OMEGA GUARD mengandungi Omega-3 & Meal Shakes membekalkan protein dan serat untuk kanak-kanak.


Hubungi saya seperti di bawah untuk mendapatkan harga produk yang terbaik.


Fb Nor Hanim Abu Hassan 
✉ PM ke : www.facebook.com/messages/SouqVitamin ☎ WhatApp : +974 55273585 Email : minahron@gmail.com souqvitamin.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...