Boleh ke ibu hamil makan mee segera?

"Mi mag*** cepat masak sedap di makan"

Masih ingat iklan di tv seperti itu? Mi segera adalah sejenis makanan "segera" yang sangat senang dan mudah untuk disediakan. Apa yang anda perlukan hanyalah air panas. Sangat membantu mengisi perut yang lapar di tengah malam!. Kadang-kadang boleh membantu meredakan perut yang mual, rasanya yang sedap dan harga sangat berpatutan juga.

Walau bagaimanapun, ibu-ibu semua kena ingat, sehidangan mi segera bukanlah makanan yang seimbang. Kandungannya hanyalah kanji, garam yang banyak dan monosodium glutamat (MSG). Ada sesetengahnya diperkayakan dengan vitamin A.  Mi segera juga  kurang kandungan protein, vitamin, mineral, sayur-sayuran dan serat. Ia juga tersangat masin dan mungkin boleh menyebabkan hipertensi jika anda memakannya dari hari ke hari.


Secara umum, mi segera adalah selamat untuk dimakan selagi dilakukan secara sederhana. Jika anda terasa hendak makan mi segera sangat-sangat, pertimbangkan tip-tip ini:

1. Tambah hanya separuh atau kurang daripada separuh perasa yang terdapat di dalam paket untuk mengurangkan pengambilan garam.

2. Tambah ramuan lain seperti telur rebus, ayam masak, udang, bebola ikan masak, bebatang ketam, sayur-sayuran berdaun hijau seperti sawi, bayam atau siew pak choy, atau sayur-sayuran lain seperti lobak merah.


Pengambilan makanan-makanan segera seperti ini lah mungkin menyebabkan ibu hamil kurang nutrient dan zat di dalam badan. Jadi pengambilan supplement juga penting untuk memastikan ibu hamil mendapat nutrient dan zat yang secukupnya sepanjang tempoh kehamilan. Asid folik dan multivitamin adalah antara supplement yang biasa di berikan oleh doktor untuk diambil oleh ibu hamil bagi memastikan kesihatan bayi dalam kandungan dan juga ibu hamil sendiri. B complex dan vitalea adalah produk shaklee yang membekalkan asid folic dan multivitamin.

Dapatkan set lengkap ibu hamil, bersalin dan menyusu dari Shaklee -- > set hamil lengkap dan set hamil lengkap (testimoni sendiri) dari saya dengan menghubungi saya seperti yang tertera di bawah. 


Anda juga boleh membeli set hamil shaklee dengan harga ahli yang jauh lebih murah. 

Bagaimana? 

Jadi ahli shaklee bersama-sama group kami dan berpeluang menjana pendapatan hanya dari rumah. 

Bagaimana? 

Saya ceritakan segala-galanya di sini--> jadi ahli shaklee

Boleh hubungi saya sekarang!

Fb Nor Hanim Abu Hassan
✉ PM ke : www.facebook.com/messages/SouqVitamin 
☎ WhatApp : +974 55273585 
Email : minahron@gmail.com 
souqvitamin.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...