Rawat Buasir Dengan Shaklee

Boleh di katakan kebanyakan wanita mengandung dan melahirkan mengalami masalah buasir. Saya sendiri pun ada buasir. Ia terjadi apabila kita cuba meneran najis yang keras di dalam kolon dengan kuat ketika membuang air besar. Ini akan menyebabkan kolon akan membengkak. Buasir terjadi disebabkan oleh faktor dan gaya hidup yang kurang sihat seperti tidak suka makan sayur dan buah, kurang minum air.

Lebih teruk lagi bagi golongan wanita ketika hamil kerana semasa hamil kita selalu diberikan iron tablet oleh doktor. Iron tablet ini boleh menyebabkan najis kita lebih keras dan menyebabkan kita sembelit.

Anda nak tahu yang anda kena buasir? Berikut adalah simpton-simpton yang menunjukkan confirm anda dah kena buasir.

 • Rasa sakit yang berdenyut-denyut.· Pendarahan berlaku selepas dan sebelum membuang air besar.·
 • Darah menitis dan tersembur keluar dari saluran dubur.· Dalam tempoh pendarahan ini, pesakit itu boleh mengalami kekurangan darah.
 • Ada yang tidak mengalami pendarahan, tetapi dikenali sebagai pembengkakan dubur. Bengkak ini keluar selepas membuang najis. Kadangkala untuk tempoh sementara, kurang sakit tetapi ada rasa gatal-gatal.

Berikut adalah jenis-jenis buasir yang anda patut tahu

Buasir dalaman

Kebiasaannya buasir ini tidak terasa sakit dan gatal kerana ia terletak jauh ke dalam rektum. Buasir dalaman tidak merbahaya tetapi meneran dan gangguan dari laluan najis semasa membuang air besar boleh mencederakan permukaan buasir yang getas dan menyebabkannya berdarah. Anda akan terlihat titisan darah yang berwarna merah cerah pada kertas tisu atau di mangkuk tandas. Jika keadaan ini berlaku anda perlu mendapat bantuan perubatan, kerana darah tersebut mungkin datang dari sumber lain seperti ketumbuhan atau kanser kolorektum.

Buasir Luaran
Buasir jenis ini mengakibatkan gejala-gejala seperti sakit, pedih dan gatal di dubur. Jika buasir ini tersepit (bekalan darah akan terputus), bekuan darah akan terjadi di dalamnya menyebabkan ia terasa amat sakit. Buasir jenis ini memerlukan perhatian dan rawatan perubatan. Apabila sahaja salur darah vena rektum teregang atau memberi dan terjadinya buasir adalah sukar untuk ia dibuang atau ditanggalkan sepenuhnya. Buasir ini akan berulang kembali walaupun dengan tekanan atau bebanan yang lebih ringan berbanding dengan yang dahulunya.

Ubah gaya hidup kita & cegah simptoms dengan vitamin Shaklee. Anda boleh cuba amalkan pengambilan vitamin-vitamin berikut untuk mencegah buasir anda daripada berulang lagi!. 
 • OSTEMATRIX : bantu mengurangkan sembelit dan melancarkan pembuangan air besar serta memberi keselesaan kepada anda apabila mengalami luka di bahagian dubur.
 • OMEGA GUARD : Baik untuk sendi dan otot. Pesakit buasir akan mengalami kesakitan akibat daripada tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut sehingga menyebabkan proses pembuangan air besar menjadi amat perit. Jadi, omega membantu untuk mengecutkan otot yang bengkak tersebut.
 • ZINC COMPLEX : Disarankan kepada pesakit buasir yang tahapnya lebih tinggi seperti keluar najis bersama darah dan membuang air besar dengan rasa yang sangat perit. zinc complex  membantu menyembuhkan luka di bahagian dalam dubur dengan lebih cepat.

Tip-tip berikut akan membantu anda:
 • Minum di antara enam dan lapan gelas air sehari supaya anda tidak ternyahhidrat.
 • Makan makanan yang berserat tinggi termasuk roti dan pasta bijirin penuh, nasi beras perang dan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran
 • Pergi ke tandas sebaik sahaja anda terasa hendak membuang air. Jika anda tunggu, najis anda akan jadi keras dan kering.
 • Cuba naikkan kaki ke atas bangku semasa anda membuang air besar. Ini boleh membantu meluaskan ruang untuk najis keluar.
 • Cuba bersenam dengan kerap walaupun anda hanya mempunyai masa dan tenaga yang cukup sekadar untuk berjalan
 • Jika anda masih sembelit selepas mencuba tip-tip di atas, anda boleh minta pakar obstetrik anda untuk mempriskripsikan julap yang selamat diambil semasa hamil. 

Untuk membuat tempahan dan mengetahui dengan lebih lanjut , anda boleh hubungi :

Nor Hanim Abu Hassan
☎ WhatApp : +974 55273585
Email : minahron@gmail.com
souqvitamin.blogspot.com


No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...