7 Tips anak senang bangun pagi

Antara penyebab ibu2 jadi stress bila anak2 susah sgt nak bangun pagi. Kejut sekali tak jadi, nak kena kejut 10 kali, tampaq2 pintu buat2 bising bagi hingaq2 sket. Pastu bermula lah sandiwara semasa. Masam2 muka, ibu start ceramah, anak2 stress, habih mood pagi..... anak nak pi sekolah takdak mood, si bapak nak pi gheja tak dak mood.... mak kat rumah pn takdak mood... semua moodyy.. alahai..susah la hari2 mcm ni kan?

Tapi....Alhamdulillah,

Sekarang ni saya tak payah susah2, terpekik2, terlolong2 kejutkan dua org anak perempuan saya berumur 9 dan 8 tahun  utk bangun pagi subuh dan ke sekolah. Saya rasa syukur sgt. K long n k ngah tiap2 pagi akan bangun pagi pukul 5, solat subuh jemaah, mandi, bersiap.. all done by themselves.

Pernah jgk 2-3 kali depa bgn sebelum subuh dan solat subuh tapi subuh tak masuk lagi. Adehh..dan byk kali jugak depa yg kejut umi abah utk bangun pagi dan solat subuh. 

Hatta, masa cuti pn, akan bgn sendiri, tapi tak siap la pegi sekolah... tau tak depa buat apa lepas subuh? Depa main game, tgk tv.  :P. Takpa lah, sekali skala bagi depa rasa nikmat cuti... budak2 lagi la katakan... 

Ok saya pn bukannya pandai sgt nak bagi tips2 nih, tapi nak share jgk la sket2 supaya kita amalkan sama2. Antara perkara2 yg membantu anak2 saya senang bgn waktu pagi ialah :


  1. Makan malam awal. Makan terus lepas maghrib. Atau seeloknya before maghrib.  
  2. Tidu awal. Yg ni mmg kena disiplin betoi2. anak2 saya mmg saya pastikan depa tidu tepat pukul 8 mlm. 
  3. Hug and kisses sebelum depa masuk tidoq. Make sure depa tidoq dlm keadaan happy.
  4. Belikan jam loceng kat anak2 dan biar mereka yg kuncikan jam mereka sendiri. Biar anak2 rasa depa da besar dan rasa seronok bole manage jam sendiri. Ibu kena ingatkan before tidoq, tanya la da kunci jam ka. 
  5. Puji selalu sbb bangun sendiri dan bagi la hadiah sket sbg ganjaran. 
  6. Before depa masuk tidoq, pesan depa soh baca doa, baca surah2, dan pesan esok bgn pagi tolong kejut umi ya. Haa.. depa rasa seronok, rasa mcm kita harap/depend kat dia laa
  7. Doa selalu kat Allah..


Yg tu je la yg dapat ingat setakat nih. Moga anak2 saya istiqamah mcm ni smpai besaq esok. InsyaAllah... 


PM hanim or wassap di +974 55273585
Fb : Nor Hanim Abu Hassan
fanpage : Souq Vitamin
email : minahron@gmail.com

No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...