Kurus dan Sihat Bersama Shaklee

Kita semua nak kurus dan pada masa yg sama nak jgk sihat kan? Bila dah kurus, otot2 jadi menggeleber la plak..adeehh..nak tgk pn takut. :P. 

So, kat sini saya nak cerita sedikit mcmana cara nak kurus dengan selamat bersama Shaklee. Hanya amalkan 3 supplement ini dan tak lupa juga jaga makan dan exercise yg konsisten :

1. Herblax/Alfalfa
- BERSIHKAN USUS dengan menjalani detoksifikasi supaya vitamin & mineral dpt diserap dengan berkesan.

2. Cinch Shake Mix/ Energizing Soy Protein (ESP) 
-MEMBINA OTOT badan dan buang lemak. ESP disarankan bagi ibu yang menyusukan sbb cinch shake mix rendah kandungan kalorinya.

3. Lecithin
- BUANG LEMAK keluar dari badan

So, ingat formula ni yaa.... 


Herblax/Alfalfa + Cinch Shake Mix / ESP + Lecithin + Exercise = KURUS, Cantek, Kau mmg gebom... oppss over le plak hihihi...

TETAPI, kawan2 semua kena amalkan pemakanan yang sihat jugak ye kalau nak kurus dengan berkesan dan selamat. Jgn dok makan fast food tiap2 hari, makanan berlemak. 

Pendek kata kena ikut jgk piramid makanan; bersenam secara konsisten dan sentiasalah berfikiran positif. InsyaAllah... 
Cer tgk testimoni dari kawan saya yg dah amik cinch shake mix ni >> Set kurus shaklee : cinch shake mix 
Cuba tgk apa kata org2 yang dah berjaya.


======================================================================

Siapa yang taknak badan kurus kan? Kurus dan sihat, buka saja senang nak cari baju yang sesuai, malah senang nak beraktiviti, dan berkeyakinan!

Saya sendiri pada asalnya seorang yang agak tembam chubby2 gitu. Semasa zaman remaja saya bukan dikategorikan sebagai kurus. Tembam la kata orang tu.

Berat badan saya pula senang turun dan cepat pula naik!

Semasa menjalani latihan industri (tahun 2003), saya berdiet dengan ketat (makan roti je) hingga berat saya turun jadi 45kg (asal 50 kg minimum). Lepas tu naik-turun. Bila kuat makan, berat naik. Bila diet, berat turun.

Sekarang ni pula, lepas anak 3, berat badan saya konsisten 42-43kg. Kawan2 semasa belajar yang lama tak jumpa memang terkejut tengok saya sekarang. Nak kata diet, ohhh tidak saya memang makan banyak. Dinner kalau tak 3 pinggan nasi memang tak sah.

Saya menyusukan anak dan konsisten dengan suplemen Shaklee.
Ini pula kisah kawan saya yang kurus dengan Shaklee. Nak tau kisah beliau?


Petikan dari www.ibuhakimhaikal.com



Ini lah saya sebelum dan selepas (sekaranglah tu)..

Saya mula sedar yang badan naik sejak anak ke 2 saya berumur 6bln..selera makan membuak2..dan badan juga bagai dipam2..lagilah saya ni menyusukan anak sepenuhnya dengan susu ibu, saya tak boleh nak diet beria2..jadi saya bedal je apa makanan yang terlintas difikiran ni nak makan..yang sangat sedihnya bila seluar Jeans saya yang saiz 34 tu dah tak muat lagi..huhu…

Jadi saya mula berazam nak muatkan semula seluar Jeans yang saiz 34 tu..sebab saya sayangkan seluar tu..dan tambah lagi saya sayangkan badan saya yang slim masa anak dara dulu..ceh..slim ke..haha..

Jadi jom saya sharekan apa yang saya buat bermula dari bulan 3 tapi yang betul2 dietnya dari bulan 6 2011 ni lah..

- Saya kurangkan makan Nasi. Mula2 makan dalam jumlah yang sedikit..ada juga beberapa bulan saya tak sentuh nasi dalam 2 bln macam tu lah..memang susah nak biasakan tapi lama2 saya jadi terbiasa..
- Saya kurangkan minum air manis terutama sekali minuman dalam tin. Gula dalam minuman tin tu sangat tinggi tau..
- Saya kurangkan fastfood. (No KFC, No Pizza)
- Saya bersenam dalam rumah je..senaman ape yang saya buat ye..saya skipping dan saya main hullahoop yang gelung rotan gelek2 kat pinggang tu lah.. ;) memang berpeluh..mula2 saya digelakkan oleh anak2 dan suami..huhu..
- Saya mula AEROBIC kat Tmn Pulai Perdana JB dah dekat sangat dengan rumah..baru mula 2 bln..saya ambil program “Shape Your Body”..buat ape dengan program ni..sebab saya perlu untuk saya bentukkan semula badan saya yang dulunya gemok dengan beraerobic..memang terbaekkk..
- Saya banyakkan makan sayur dan makanan yang kurang kalori seperti meehoon sup..mula2 memang tak seleralah nak makan tapi “alah bisa tegar biasa”..
- Saya banyakkan minum AIR MASAK..sebab air masak juga membantu untuk meningkatkan metabolisma badan kita..
- Saya KAWAL NAFSU MAKAN saya yang dulunya sangat suka makan makanan yang berlemak seperti masak lomak cili api..haha..maklumlah saya orang N9..
- Saya menjalani PROSES DETOX dengan HERB-LAX SHAKLEE..sebab untuk kuruskan badan wajib menjalani proses penyikiran toksin dalam badan dahulu supaya mudah untuk proses penyerapan vitamin berlaku..maklumlah dah hampir 30 tahun hidup perut ni pun dah macam2 terima jenis makanan..
- Saya ISTIQAMAH makan LECITHIN SHAKLEE sebab ia membantu untuk saya dapatkan berat idaman saya..dan juga kalau dulu saiz jeans 34 pastu 31 dan sekarang dah saiz 29..macam tak caye je..tapi kene percaya… ;)

Memang lambat untuk saya daptkan berat ideal dengan ketinggian saya dan ambil masa yang lama juga..tapi dek NEKAD dan AZAM saya teruskan juga..seiringlah dengan USAHA..bukan angan2 je..berat saya masa pakai baju oren kat atas tu lebih kurang 74kg..BMI terlebih berat badan..saya cuma nak dapatkan berat ideal je..dan sekarang berat saya lebih kurang 60kg..BMI berat normal..tinggi tak lah tinggi mane pun 159cm..rasanya dah cukup kot berat takat ni..xmo kurus lagilah sebab banyak baju lama dah tak boleh pakai kene kecikkan..huhu..

SABAR adalah kunci utama untuk DIET ni..sebab badan nak ambil masa sehari untuk gemok dan juga badan tak ambil masa sehari untuk kurus…biar lambat asalkan selamat..jom saya sharekan info produk Shaklee yang boleh anda pilih untuk DIET..Ianya cuma saranan..terpulang pada anda dan juga bajet ye..tiada paksaan..
Dan satu lagi kalau nak kurus ni kena ingat. Amalan lain kita kena jaga juga. Makanlah Lechitin atau Cinch Shake berbakul2 tapi kalau kerjanya hari2 duk melepak depan TV sambil kunyah potato chip, jangan haraplah nak jadinya. Hati kena kering, semangat kena kuat.
Saya pula sangat gembira sekarang. Baju-baju tak payah berkira, boleh je main sambar. Seluar pun makin longgar.

Tapi… Kena ingat, biar lah kurus atau tembam asalkan sihat!


Sumber Mommy Lyna


Cepat hubungi saya untuk konsultasi percuma!

Wassap : +974 55273585
Fanpage : Souq Vitamin
Fb : Nor Hanim Abu Hassan
email : minahron@gmail.com

7 Tips anak senang bangun pagi

Antara penyebab ibu2 jadi stress bila anak2 susah sgt nak bangun pagi. Kejut sekali tak jadi, nak kena kejut 10 kali, tampaq2 pintu buat2 bising bagi hingaq2 sket. Pastu bermula lah sandiwara semasa. Masam2 muka, ibu start ceramah, anak2 stress, habih mood pagi..... anak nak pi sekolah takdak mood, si bapak nak pi gheja tak dak mood.... mak kat rumah pn takdak mood... semua moodyy.. alahai..susah la hari2 mcm ni kan?

Tapi....Alhamdulillah,

Sekarang ni saya tak payah susah2, terpekik2, terlolong2 kejutkan dua org anak perempuan saya berumur 9 dan 8 tahun  utk bangun pagi subuh dan ke sekolah. Saya rasa syukur sgt. K long n k ngah tiap2 pagi akan bangun pagi pukul 5, solat subuh jemaah, mandi, bersiap.. all done by themselves.

Pernah jgk 2-3 kali depa bgn sebelum subuh dan solat subuh tapi subuh tak masuk lagi. Adehh..dan byk kali jugak depa yg kejut umi abah utk bangun pagi dan solat subuh. 

Hatta, masa cuti pn, akan bgn sendiri, tapi tak siap la pegi sekolah... tau tak depa buat apa lepas subuh? Depa main game, tgk tv.  :P. Takpa lah, sekali skala bagi depa rasa nikmat cuti... budak2 lagi la katakan... 

Ok saya pn bukannya pandai sgt nak bagi tips2 nih, tapi nak share jgk la sket2 supaya kita amalkan sama2. Antara perkara2 yg membantu anak2 saya senang bgn waktu pagi ialah :


  1. Makan malam awal. Makan terus lepas maghrib. Atau seeloknya before maghrib.  
  2. Tidu awal. Yg ni mmg kena disiplin betoi2. anak2 saya mmg saya pastikan depa tidu tepat pukul 8 mlm. 
  3. Hug and kisses sebelum depa masuk tidoq. Make sure depa tidoq dlm keadaan happy.
  4. Belikan jam loceng kat anak2 dan biar mereka yg kuncikan jam mereka sendiri. Biar anak2 rasa depa da besar dan rasa seronok bole manage jam sendiri. Ibu kena ingatkan before tidoq, tanya la da kunci jam ka. 
  5. Puji selalu sbb bangun sendiri dan bagi la hadiah sket sbg ganjaran. 
  6. Before depa masuk tidoq, pesan depa soh baca doa, baca surah2, dan pesan esok bgn pagi tolong kejut umi ya. Haa.. depa rasa seronok, rasa mcm kita harap/depend kat dia laa
  7. Doa selalu kat Allah..


Yg tu je la yg dapat ingat setakat nih. Moga anak2 saya istiqamah mcm ni smpai besaq esok. InsyaAllah... 


PM hanim or wassap di +974 55273585
Fb : Nor Hanim Abu Hassan
fanpage : Souq Vitamin
email : minahron@gmail.com

Ber Shaklee Di Doha

Alhamdulillahh....

Stok Shaklee saya telah tiba di Doha. Ini kali kedua saya re-stock. ALhamdulillah, makin ramai pengguna Shaklee di Doha nih. Sama2 kita sihat dengan Shaklee ya. 

Stok kali ni saya ada bawak Mealshakes, ESP, Omega, Lecithin, Herblax dan lain2. bole wassap saya 0198558422 utk check stok apa yg ada. Set hamil ada, set bersalin ada, haaa...utk kanak2 ada vitalea chew pn ada.. jom jom...


Eh eh eh...yg berada di Malaysia pn boleh order tau. Semua di hujung jari je skang nih. Order ngan saya dan Shaklee akan pack dan deliver to your address. Mudahkan! 

Jom LIKE Souq Vitamin untuk tips-tips kesihatan dan info-info menarik tentang produk Shaklee!. 








Oh ya, hari ni kak long tolong umi susun2 stok Shaklee kat rumah. 

Ye, saya sedang belajar berniaga online, dari irumah. Sekejap kongsi pc kak long kak ngah, sekejap dok kt laptop dlm bilik smbil susukan sikecik, sekejap di dapur ber online dgn tablet. 

Melihat keadaan yg tidak terurus ini, kak long menyuarakan pendapatnya

'umi, belila meja utk umi buat shaklee tu. Pastu, kak long nak tolong umi buat poster shaklee besar2, pastu kita bukak counter, org bole la dtg beli, kita xpayah pg hantar lg'

Hahaha...ok anakku sayang. Bole jd biz partner umi nnti nih.. Nnti kita buat sama2 yaaa...yezzaaa...



PM hanim or wassap di +974 55273585
Fb : Nor Hanim Abu Hassan
fanpage : Souq Vitamin
email : minahron@gmail.com

Rahsia Bancuh ESP

Saya ada terbaca dari blog Mommy Lyna ttg cara bancuh ESP yg betul. So, saya nak kongsi dengan pembaca2 saya juga supaya kita mengoptimumkan segala khasiat semasa mengambil ESP ni. 

ESP ni mmg hot item Shaklee, sbb semua org boleh amik, mak, ayah, anak, tok, nenek.  Beruntunglah sesiapa yang mengamalkannya. 


Antara khasiat ESP, boleh baca lagi kt sini

>> ESP untuk kulit cantik
>> Istimewanya ESP

============================================================= 


Saya nak kongsi resepi bancuh ESP Shaklee yang sedap sangat ni. Ada banyak cara untuk anda bancuh ESP Shaklee, tapi ini cara saya sejak 6 tahun yang lalu.


Mula-mula sekali kena tahu pantang-larang ESP ni....

Pantang-larangnya...

JANGAN GUNAKAN AIR PANAS!


Perlu guna air suam-suam sejuk atau air sejuk. Air sejuk sangat macam baru keluar peti sejuk pun tak boleh nanti tak larut pula.

Saya biasa gunakan air masak.

Untuk bancuhan sempurna, gunakan SHAKER.

Antara gabungan menarik yang pernah saya cuba:-

(ESP 1 sudu, benda lain tu ikut selera)
  1. ESP sahaja tanpa campur apa-apa
  2. ESP dengan Sunquick
  3. ESP dengan Meal Shakes
  4. ESP dengan Meal Shake + Fiber (fiber plan dah discontinue, so boleh guna apa2 fiber)
  5. ESP dengan Meal Shakes dan Performance Drink (Mighty 3 Gems)
  6. ESP dengan susu
  7. ESP dengan kurma (blend)
  8. ESP dengan almond (blend)
  9. ESP dengan jus buah-buahan segar
  10. ESP dengan Cinch Shake
Dan ni dia satu resepi smoothie yang saya nak share...

Gabungan ESP, Meal Shakes, buah-buah beri, almond (badam), fiber dan madu.

Sedap sangat rasanya... protein anti oksidan mix :D

Anda boleh cuba campur ESP dengan apa-apa minuman kecuali minuman berkafein.

Macamana pun yang paling best, ESP dengan Meal Shakes.. yumm yumm.

Semoga dapat manfaatnya ya!

==============================================================

credit to Mommy Lyna

Untuk mendapatkan produk ini, anda boleh hubungi saya Nor Hanim, wassap 0198558422, email minahron@gmail.com. Sila LIKE Page Souq Vitamin  untuk tips-tips kesihatan terkini dan offer2 menarik.

ORDER SENDIRI ESP ANDA DI SINI -->> KLIK DI SINI UNTUK DAPATKAN ESP ANDA!


PM hanim or wassap di +974 55273585
SMS / Call : 0164048891
Fb : Nor Hanim Abu Hassan
fanpage : Souq Vitamin
email : minahron@gmail.com

MealShakes Shaklee Untuk Hidangan Lengkap Anda


Keistimewaan Meal Shakes Shaklee

Meal Shakes Shaklee menyediakan hidangan lengkap dan asid amino serta nutrisinya mudah diserap untuk kegunaan seharian. Ia diperbuat daripada bahan semulajadi - buah-buahan, sayur-sayuran, kacang soya, lactalbumin (sejenis susu) dan lain2. Lactalbumin adalah bahan yang terbaik dan mengandungi organisma protin yang sangat berkualiti dan mudah diserap ke dalam sistem tubuh dari peringkat bayi hingga ke orang dewasa. Kebiasaannya, ia mengandungi pelbagai nutrisi seperti immunoglobulin, lactoferrin, bacteriolysin dan sebagainya. 

Meal Shakes Shaklee dihasilkan untuk semua golongan - bayi, pelajar, kanak2 membesar, ibu mengandung, para atlet, pengamal sayuran (vegetarian), org sakit, org yg sibuk bekerja atau org yg selalu mengambil makanan segera. Jika anda mencari sarapan pagi yg penuh berkhasiat, Meal Shakes Shaklee merupakan pilikan BIJAK!!.


Manfaat Utama

Nutrisi lengkap - menyediakan 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu. Kekurangan pengambilan zat boleh menyukarkan kadar serapan vitamin dan mineral oleh tubuh kita. Ia turut mengandungi lesitin soya yg bekerjasama dengan vitamin larut lemak

Membekal nutrisi kepada sel tubuh - Kaya dengan protin (tidak mengandungi laktosa), membantu pembinaan sel-sel kulit, kuku, rambut, organ, darah, imun dan lain2. 

Membantu tumbesaran - Mengandungi asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yg diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel untuk proses membesar. 

Anti-Oksida - mengandungi vitamin A, C, E, zink, selenium yg merupakan agen anti-oksida yg bertindak melawan jangkitan dan melambatkan process penuaan.

Mengembalikan seri wajah - mengandungi Vitamin B yg lengkap, zat besi dan copper yg cukup untuk membina sel2 darah merah yg sihat, sekaligus memberikan kompleksi wajah/kulit yg lebih cantik. 

Detoksifikasi - Kaya dengan serat larut untuk membantu membuang lemak berlebihan dan sisa buangan dari perut dan usus. 

Kelazatan rasanya - minuman yg lazat untuk diambil bersama fruktos semulajadi; penggantian segera terhadap kekurangan vitamin, mineral dan juga tenaga. Tidak mengandungi sebarang pewarna dan gula tiruan. Sedap untuk dinikmati oleh semua golongan. 

PM hanim or wassap di +974 55273585 untuk order
Fb : Nor Hanim Abu Hassan
fanpage : Souq Vitamin
email : minahron@gmail.com


12 sebab kenapa baby anda menangis

Sebagai seorg ibu, pasti kita mahukan yg terbaik untuk anak2 kita. Terutama sekali bagi yg baru lahir. Ibu mesti resah gelisah kalau bayi asik nangis je. Dah cuba2 mcm2 tapi still nangis. Jom kita check checklist nih. Harap2 ia dpt bantu ibu2 kenal pasti kenapa si kecil menangis. Sebagai seorg muslim, kita boleh bacakan ayat2 al quran dan doa, zikir supaya baby kita rasa lebih tenteram. 

happy reading !!


1. Hunger

This is probably the first thing you think of when your baby cries.
Learning to recognize the signs of hunger will help you start your baby's feedings before the crying stage. Some signs to watch for in newborns: fussing, smacking of lips, rooting (a newborn reflex that causes babies to turn their head toward your hand when you stroke their cheek), and putting  their hands to their mouth.

2. A dirty diaper

Some babies let you know right away when they need to be changed. Others can tolerate a dirty diaper for quite a while. Either way, this one is easy to check and simple to remedy.

3. Needs sleep

Aren't babies lucky? When they're tired they can simply go to sleep – anytime, anywhere. Or so adults like to think.
In reality, it's harder for them than you might think. Instead of nodding off, babies may fuss and cry, especially if they're overly tired.

4. Wants to be held
Babies need a lot of cuddling. They like to see their parents' faces, hear their voices, and listen to their heartbeats, and can even detect their unique smell. Crying can be their way of asking to be held close.
You may wonder if you'll spoil your baby by holding him so much, but during the first few months of life that isn't possible. To give your arms some relief, try wearing your baby in a front carrier or sling.


5. Tummy troubles (gas, colic, and more)

Tummy troubles associated with gas or colic can lead to lots of crying. In fact, the rather mysterious condition called colic is defined as inconsolable crying for at least three hours a day, at least three days a week, at least three weeks in a row. 
If your baby often fusses and cries right after being fed, he may be feeling some sort of tummy pain. Many parents swear by over-the-counter anti-gas drops for babies or gripe water (made from herbs and sodium bicarbonate). Get your doctor's okay before using either of these.

Even if your baby isn't colicky and has never been fussy after eating, an occasional bout of gas pain can make him miserable until he works it out. If you suspect gas, try something simple to eliminate it such as putting him on his back, holding his feet, and moving his legs in a gentle bicycling motion.
Discover other possible causes of babies abdominal pain, including reflux, stomach flu, milk allergy, lactose intolerance, constipation, and intestinal blockage

6. Needs to burp

Burping isn't mandatory. But if your baby cries after a feeding, a good burp may be all he needs.
Babies swallow air when they breastfeed or suck from a bottle, and if the air isn't released it may cause some discomfort. Some babies are intensely bothered by having air in their tummy, while others don't seem to burp or need to be burped much at all.



7. Too cold or too hot

When your baby feels chilly, such as when you remove his clothes to change a diaper or clean his bottom with a cold wipe, he may protest by crying.
Newborns like to be bundled up and kept warm — but not too warm. As a rule, they’re comfortable wearing one more layer than you need to be comfortable. Babies are less likely to complain about being too warm than about being too cold, and they won't cry about it as vigorously.

8. Something small

Babies can be troubled by something as hard to spot as a hair wrapped tightly around a tiny toe or finger, cutting off circulation. (Doctors call this painful situation a "hair tourniquet," and it's one of the first things they look for if a baby seems to be crying for no reason.) 
Some babies are extra sensitive to things like scratchy clothing tags or fabric.And they can be very picky (understandably) about subtleties ranging from the position they're held in to the bottle you offer. 

9. Teething

Teething can be painful as each new tooth pushes through tender young gums. Some babies suffer more than others, but all are likely to be fussy and tearful at some point along the way.
If your baby seems to be in pain and you're not sure why, try feeling his gums with your finger. You may be surprised to discover the hard nub of a baby tooth on its way in.
On average, the first tooth breaks through between 4 and 7 months, but it can happen earlier. Find out more about teething and how to ease the pain.

10. Wants less stimulation

Babies learn from the stimulation of the world around them, but sometimes they have ahard time processing it all — the lights, the noise, being passed from hand to hand. Crying can be a baby's way of saying, "I've had enough."
Many newborns enjoy being swaddled. It seems to make them feel more secure when the world gets overwhelming. If your baby's too old for swaddling or doesn't like it, try retreating to a serene spot and letting your baby vent for a while to manage a meltdown.

11. Wants more stimulation

A "demanding" baby may be outgoing and eager to see the world. And often the only way to stop the crying and fussing is to stay active. This can be exhausting for you!
Try "wearing" your baby in a sling, front carrier, or backpack.  (Watch our video on baby carriers.) Plan plenty of activities. Hang out with other parents with babies. Go on regular outings to kid-friendly places, whether that's your local playground, a children's museum, or the zoo.

12. Not feeling well

If you've met your baby's basic needs and comforted him and he's still crying, he could be coming down with something. You may want to check his temperature to rule out a fever and be alert for other signs of illness.
The cry of a sick baby tends to be distinct from one caused by hunger or frustration. If your baby's crying "just doesn't sound right," trust your instincts and call or see a doctor.

What to do if your baby's still crying

Full tummy? Check. Clean diaper? Check. Fever-free? Check.
So why is your baby crying? Babies have their own good reasons. But even the wisest parents can't read their babies' mind – and babies don't have the words to tell us what's wrong.
Fortunately, you can offer comfort without knowing the cause of distress. You'll find lots of tried-and-true methods in our article on what to do when your baby cries for "no reason.".

taken from babycenter.com

Alfalfa Tambah Susu


  • ALhamdulillah... hari ni seronok sangat sbb dapat message dari customer : 
    "alhamdulillah sgt lpas amik alfalfa.sbnrnya ina breastfeed baby 7bln tp x fully.aritu susu mmg dah drop sgt2.tu yg beli alfalfa nak cuba.alhamdulillah dah ok balik.balik keja je msti dah bengkak.sblm ni ina slalu sakit2 badan,mmg sakit sgt n nak buat apapun rasa mls je.lpas amik alfalfa,badan jd segar.tak cepat letih.sakit badan pun hilang.
    kire ok sgt sbb niat asal amik alfalfa sbb nak tambah susu,skrg sakit bdn pun xde. satu lg yg ina perasan,kencing jd lawas sgt.klu ikut,ina ni mmg susah mkn ubat n vitamin.tp kali ni rajin sbb dh npk kesan dia."

    • "betul anim,alhamdulillah sgt.aritu baby dah stat takmo hisap susu dah sbb kurang.skrg dah rancak balik dia."

      • "anim ada baby kecik juga ye?alhamdulillah kan susu byk.ina ni jenis kurang susu.paling lama anak pnh menyusu 4bln je.baby kali ni je still mnyusu wpun dah 8 bln.sbb tu amik alfalfa,klu blh xnak jd mcm kak n abg dia."



      • Pengambilan vitamin i.e. alfalfa memastikan tubuh si ibu sentiasa sihat, bertenaga, ceria dan terus bersemangat dan secara langsung mampu membekalkan susu ibu kepada si manja. Kejayaan penyusuan antaranya adalah bergantung kepada kesihatan ibu dan juga jgn lupa niat kita dan doa kita pada Allah supaya dpt menyusukan bayi kita sepenuhnya selama 2 tahun. 

        Sebab itu alfalfa amat sesuai di amik oleh ibu2 dlm pantang dan juga sepanjang tempoh penyusuan. Tidak hairan ia adalah salah satu vitamin utama dlm set pantang / susu shaklee. Nak tau details boleh click dekat >> Set hamil, pantang susu part 1 dan part 2. 

        Ibu2 yg bijak pasti amik set lengkap ini untuk kesihatan diri dan bayi. 

        Jom Shaklee!!


        PM hanim or wassap di +974 55273585 untuk order
        Fb : Nor Hanim Abu Hassan
        fanpage : Souq Vitamin

        email : minahron@gmail.com

        Omegaguard Shaklee untuk Ibu Hamil dan Kanak2

        Yaa...promosi bulan ni ialah Omega guard... jeng jeng...




        Bagi mereka yg nak tahu apa itu Omega 3, Omega 3 adalah sejenis asid lemak atau nutrien yang sangat penting kepada otak dan retina mata sebagaimana pentingnya kalsium kepada tulang dan gigi. Tak banyak makanan yang mempunyai nutrient ini dan ia agak sukar didapati dari makanan seharian.  Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia, pengambilan Omega 3 dikalangan rakyat malaysia adalah rendah. Selain penting untuk ibu hamil dan kanak2, pengambilan Omega 3 yang mencukupi juga dapat mengelak dan mengawal penyakit jantung dan juga penyakit-penyakit kronik berhubungkait dengan jantung.



        Ultratulen dan Bergred Farmaseutikal
        OmegaGuard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.


        Minyak Ikan Terbaik Di Dunia
        Mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. EPA menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi otak.

        Bagaimana Omega Guard membantu ibu2 hamil dan kanak2? 

        Kesan pengambilan DHA dan EPA kepada kandungan
        Wanita mengandung perlu mengambil 1500mg DHA (800mg EPA) sehari untuk menampung keperluan dirinya dan kandungan. DHA adalah nutrien penting untuk mengoptimumkan fungsi otak(keupayaan mental utk menyedari dan memahami sesuatu) dan keupayaan retina (mengoptimakan pengelihatan untuk proses berfikir & melihat).

        Mengikut keputusan kajian yang membandingkan wanita mengandung yang mengambil sehingga 1100mg DHA (serta 800mg EPA) setiap hari dengan wanita mengandung yang mengambil cuma 100mg DHA setiap hari , wanita yang mengambil DHA 1100mg melahirkan anak (kanak-kanak A) yang mempunyai tahap IQ iaitu kebolehan berfikir dan memahami yang lebih tinggi (mendapat markah IQ yang lebih tinggi) sehingga kanak-kanak itu berumur empat tahun berbanding kanak-kanak yang dilahirkan oleh ibu yang hanya mengambil 100mg (kanak-kanak B). Kanak-kanak A juga mempunyai kualiti tidur yang lebih baik, immuniti yang lebih baik serta kurang risiko alergik.
        Kepentingan Omega 3 DHA dan EPA pada kanak-kanak
        Pada usia awal, kanak-kanak memerlukan pelbagai jenis sumber makanan antaranya karbohidrat, lemak, protein, fiber, mineral, dan vitamin.Terdapat beberapa jenis lemak yang perlu di ambil oleh kanak-kanak demi pembentukan minda dan fizikal yang optimum. Untuk mendapatkan kesihatan yang baik, si kecil memerlukan kandungan lemak seperti linoleik asid dan alpha - linolenik asid yang juga dikenali sebagai asid lemak perlu. Asid lemak perlu adalah sejenis lemak yang perlu diambil dari makanan. Hal ini kerana, badan manusia tidak mampu untuk menghasilkannya sendiri. Kedua-dua kandungan ini boleh di dapati daripada lemak sayuran serta produk tenusu seperti susu. Alpha - linolenik asid akan ditukarkan kepada Omega - 3 yang juga amat penting dalam membantu otak kita berfungsi secara normal.

        Selain itu, contoh Omega – 3 yang lain ialah seperti EPA (Eicosapentanoic asid) dan DHA (Docosahexanoic asid). Jika dilihat pada label pemakanan, kita akan lebih mudah mendapati kandungan DHA terutamanya pada produk susu kanak-kanak. Hal ini kerana kandungan berkenaan amat penting dalam pembentukan otak kanak-kanak.
        Omega - 3 dan 6 juga turut menghasilkan sejenis bahan kimia yang dikenali sebagai eicosanoids. Antara salah satu bahan yang terdapat di dalam kumpulan eicosanoids adalah prostaglandins. Prostaglandins adalah bahan yang amat penting kepada badan manusia. Di dalam buku “Omega 3 oils – A practical guide” turut menyediakan maklumat penting mengenai peranan prostaglandins antaranya seperti:
        • Sistem imun badan –terutamanya di dalam tindak balas alergik.
        • Sistem pencernaan – mengawalatur sistem pencernaan perut.
        • Membaik pulih sel – pembentukan sel-sel baru.
        • Suhu badan – Memastikan suhu badan manusia normal.
        • Tekanan bendalir – pada bahagian mata dan telinga.
        sumber: here
        So, mak ayah kalu nak anak2 membesar dgn sihat, cergas, kenalah  bagi anak2 makanan dari pelbagai sumber makanan demi mendapat khasiat yang seimbang.Makanan yg kaya dgn Omega 3 ialah minyak soya, ikan jenis laut dalam, minyak ikan kod, telur ayam (kaya dgn omega 3), kekacang.. Akan tetapi, masalah kekurangan Omega 3 dlm diet harian boleh dibantu dgn pengambilan supplemen Omega yg lengkap dgn DHA dan EPA.

        Gandingkan OMEGAGUARD dgn MEALSHAKE utk mendapatkan khasiat yg optimum untuk anak2 anda. Ingat!...  Omegaguard vitamin untuk otak. Mealshake pulak membekalkan nutrients supaya badan sihat. Mmg gandingan yang mantaps, meletopss!!..

        Refer >> set vitamin untuk kanak2 untuk mengetahui tentang vitamin2 shaklee yg lain

        Hubungi saya sekarang!!


        PM hanim or wassap di +974 55273585 untuk order
        Fb : Nor Hanim Abu Hassan
        fanpage : Souq Vitamin
        email : minahron@gmail.com


        linkwithin

        Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...