12 punca sakit kepala dan bagaimana cara mengatasinya

Sejak kebelakangan ini kerap pulak maksu kena sakit kepala. Jadi, maksu google lah nak tahu apa penyebabnya. Risau pulak takut jadi benda yang serius. Naauzubilah min zalik. Mintak Allah jauhlah kan. Sebab maksu pernah terbaca kat news ada perempuan tiba-tiba koma lepas kena sakit kepala dan meninggal dunia. Ini mungkin di sebabkan oleh penyakit barah otak atau tekanan darah tinggi. Wallahua'alam.

Maksu rasa semua orang pernah kena sakit kepala ni kan? Bila maksu buat sedikit research, sebenarnya punca sakit kepala bukan hanya terbatas kepada sakit-sakit yang kronik, tapi perkara-perkara yang biasa-biasa pun boleh menyebabkan sakit kepala. 

Antara punca dan penyebab sakit kepala boleh terjadi ialah :



  1. Terdedah kepada keadaan cuaca yang panas terik yang lama
  2. Terhidu bau perfume, cat, rokok atau bunga yang kuat
  3. Melakukan latihan fizikal yang berlebihan.
  4. Mengikat rambut yang tegang dan ketat.
  5. Tak cukup tidur.
  6. Stress disebabkan terlalu lama bekerja di hadapan screen komputer
  7. Lewat makan
  8. Minum kopi / minuman yang mengandungi kaffein yang berlebihan
  9. Kekurangan vitamin B2, D dan magnesium
  10. Stress bekerja hingga lewat malam
  11. Kurang tidur
  12. Dehidras, kurang minum air





Bila dah tahu apa puncanya sakit kepala, jom kita tengok cara nak mengatasi sakit kepala ni. Sakit kepala maksu ni rasanya disebabkan oleh :

  1. Kurang tidur
  2. Stress melayan anak-anak nak exam. Fuhh..anak nak exam, ummi yang terlebih stress.
  3. Terdedah kepada cuaca yang panas. Di Qatar sekarang tengah musim panas sehingga mencecah 47deg. Maksu memang keluar masuk rumah setiap hari menghantar dan ambil anak-anak sekolah.

Ok, bila dah tahu punca sakit kepala,  boleh lah amalkan cara-cara yang berikut supaya sakit kepala hilang. 


1. Atasi stress dengan baik. Antaranya adalah dengan membuat perancangan yang rapi

2. Melakukan senaman

3. Menjaga makan dan makan pada masa yang betul

4. Lebihkan minum air.

5. Tidur yang cukup

6. Amalan seharian hidup yang sihat. 
7. Mintak pasangan anda mengurut kepala anda. InsyaAllah berkesan :)

8. Mengambil supplement supaya badan mendapat zat dan nutrisi yang sebaiknya. Shaklee menawarkan B Complex (VitaminB2)  dan Ostematrix (Kalsium, Magnesium) untuk mengurangkan sakit kepala InsyaAllah. Maksu dah cuba..dan alhamdulillah berkesan!

Kalau nak order shaklee untuk sakit kepala anda,  boleh PM maksu seperti yang tertera di bawah ya, 



✉ PM ke : www.facebook.com/messages/SouqVitamin 

☎ WhatApp : +974 55273585 

Email : minahron@gmail.com 

souqvitamin.blogspot.com

Pilihan Vitamin Untuk Kanak-Kanak Yang Sedang Membesar

Anak –anak selalu memilih makanan? Mak jadi pening kepala. Berat badan tak naik-naik, cepat
lesu, tak bertenaga. Mcmana nak focus time belajar kat sekolah nih..hmm... 

Set vitamin shaklee untuk kanak-kanak ini inshaallah dapat membantu kanak-kanak menambah selera makan, menampung zat-zat dan nutrient penting yang kurang di dalam badan, boost up immune system, menggalakkan perkembangan dan fungsi otak. Bila anak-anak kita sihat, mereka akan lebih focus ketika belajar. 

Sebagai ikhtiar ibu-ibu untuk anak-anak yang memilih makanan ni, maksu nak cadangkan 2 supplement utama dari Shaklee ini iaitu :  


Omegaguard
  • Omegaguard menawarkan minyak ikan terbaik di dunia, diekstrak dari ikan laut air sejuk (sardin, mackerel, herring, anchovies) di perairan negara jepun. 
  • Minyak ikan paling tulen di dunia mengandungi rangkaian spectrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA dan byk lagi. 
  • Membantu tumbesaran & perkembangan otak dan membantu perkembangan memori. DHA adalah nutrient utama untuk otak, sistem saraf dan retina. 
  • Meningkatkan sistem imun dan menyihatkan paru2. 


Mealshakes
  • Mealshake mengandungi kesemua vitamin dan mineral serta protein, termasuk vitamin B dan zinc lengkap yang menjana selera makan kanak-kanak. 
  • Rasanya pun sedap.
  • Diperbuat daripada bahan semulajadi, buah-buahan, sayur-sayuran, kacang soya dan lain2. 
  • Nutrisi lengkap - vitamin, mineral dan zat perlu, sesuai untuk semua golongan- bayi, pelajar, kanak2 membesar, ibu mengandung, para atlet, pengamal sayur, org sakit, org yg sibuk bekerja. 





Set asas ini;  Omegaguard dan Mealshakes dah cukup untuk anak-anak anda untuk menampung keperluan-keperluan nutrient/zat untuk kesihatan. Kalau ada bajet lebih, ibu-ibu boleh tambahkan Vit c chew dan juga vitalea for children. Berilah yg terbaik untuk anak-anak anda... tak payah kot nak berkira ngan anak-anak pasal kesihatan. Kalau mainan kita sanggup beli beratus-ratus, ini kan pula supplement yg bagus untuk anak-anak kita kan? 

Tapi ingat, mengambil Mealshake atau vitamin-vitamin lain untuk kanak2 (VitaLea For Children & Chewable Vita-C dan sebagainya) tak bermakna anda boleh je sukahati bagi anak anda bebas makan makanan rapu, tgk tv, main game 24 jam. Pastikan anak-anak anda sentiasa mendapat makanan berkhasiat  dlm pemakanan harian. Ibu-ibu kena variasikan pilihan makanan anak-anak anda ya!

Kalau berminat dengan set kanak-kanak di atas, hubungi maksu ya!

LIKE Souq Vitamin untuk offer istimewa set kanak2 ni!

PM maksu or wassap di +974 55273585
Fb : Nor Hanim Abu Hassan
fanpage : Souq Vitamin

email : minahron@gmail.com

p/s: Mealshake mengandungi vitamin dan mineral yang diperlukan oleh anak-anak yang sedang membesar. Jadi yg tiasa masalah selera makan pn boleh amik mealshake nih.

Kenapa Protein Penting untuk Kulit Cantik?

Kenapa Protein penting?

Protein terdiri daripada rantaian asid amino. Apabila kita mengambil protein dalam diet harian, protein akan dicernakan menjadi asid amino dan diangkut melalui darah ke seluruh badan. Sel akan memilih asid amino yang diperlukan untuk membina tisu baru, antibodi, hormone, enzim dan sel darah merah.

Protein penting untuk pembaikpulih tisu serta membina tisu baru. Setiap sel memerlukan protein untuk menentukan jangkahayatnya. Protein adalah bahan untama untuk menggantikan sel yang rosak atau mati.
  • Kebanyakan sel darah putih digantik setiap 10 hari
  • SEL KULIT DIGANTI SETIAP 24 HARI
  • Lebih daripada 98% molekul badan diganti sepenuhnya setiap tahun!!
Tahukah anda yang otot, rambut, kuku, kulit dan mata diperbuat daripada protein. Begitu juga dengan sel yang membuat hati, buah pinggang, jantung, paru-paru, otak, saraf serta kelenjar seks.

Fakta Penting Protein


Badan memerlukan 9 jenis ASID AMINO PERLU yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan perlu diambil daripada diet harian ataupun supplement. 9 asid amino perlu ini akan membentuk 13 jenis asis amino tidak perlu.


Bagaimana protein mencantikkan kulit?


Kulit menjadi anjal disebabkan kehadiran kolagen yang bertindak seperti simen yang kuat menggabungkan di antara satu sel dengan sel yang lain. Kolagen adalah tisu berstruktur dan proses penggantiannya sangat perlahan. KOLAGEN DIPERBUAT DARIPAPA PROTEIN BERSERAT. Hakikatnya, 30% daripada keseluruhan protein dalam badan adalah kolagen. Fiber putihnya yang kuat itu adalah lebih kuat daripada wayar logam yang sama saiznya serta mempunyai rangkaian elastic kuning yang dipanggil ELASTIN, membentuk jambatan tisu yang memegang badan kita.

Kolagen menguatkan kulit, salur darah, tulang dan gigi. Kolagen adalah satu di antara PROTEIN YANG BERNILAI di dalam badan manusia. Otot-otot di bahagian kaki dan tangan akan mula menggeleber bagi orang sakit atau yang mengamalkan protein rendah diet sebagai tanda mereka sudah kehilangan kolagen.


Untuk kulit cantik, saya cadangkan : 
1. Ambil Energizing Soy Protein (ESP) - Protein diperlukan untuk membentuk kolagen serta membaikpulih sel yang rosak



bersama

2. Vitamin E, Vitamin C -  bertindak sebagai pendinding kepada radikal bebas yang merosakkan kolagen.


 







 

Dapatkan set kulit cantik ini dari maksu sekarang dengan harga yg istimewa :) 


FB : Nor Hanim Abu Hassan
SMS / Call : 0164048891
WhatsApp : +974 55273585
email : minahron@gmail.com
fanpage : Souq Vitamin

Set Kulit Cantik Shaklee




Kulit yang cantik, licin dan gebu menjadi idaman setiap wanita, malah lelaki juga. Sejak mengamalkan beberapa produk Shaklee saya dapat merasakan perubahan yang jelas dari segi tekstur kulit yang lebih licin dan mulus. Soalan yang sering ditanya kepada saya? “ Hang pakai apa?” baik dari makcik-makcik, saudara mara dan kawan-kawan.


Sebenarnya ramai sudah mengamalkan produk supplemen semulajadi Shaklee ini. Bahkan baru-baru ini ada seorang makcik kepada kawan saya yang rupanya-rupanya sudah 20 tahun mengambil produk Shaklee. Susah nak jumpa orang yang setia dengan satu-satu produk itu melainkan ianya terbukti berkesan



Jadi, dalam entri ini saya akan berkongsi produk-produk terbaaeekkk Shaklee untuk kulit yang cantik, tulus, mulus gebu dan da bomb dengan anda:


  • Vita-C :  Vitamin C memainkan peranan utama dalam penghasilan kolagen yang kritikal bagi wajah anda. Kekurangan paras kolagen mengakibatkan kulit wajah anda lembik, berkedut dan kelihatan tua. Inilah sebabnya banyak artis Hollywood mementingkan tahap kolagen yang mencukupi terutamanya yang sudah berusia, agar wajah kekal licin, tegang dan sihat seperti wanita muda 20-an.



  • Energy Soy Protein (ESP): Apabila sel kulit kita mati ia akan digantikan dengan sel kulit yang baru. Parut-parut jerawat di wajah anda selama ini adalah akibat sel-sel kulit mati tidak diperbaharui dengan sel-sel kulit yang lebih sihat. Amatlah rugi jika kita tidak menggunakan kesempatan meningkatkan kualiti sel-sel kulit yang baru itu menerusi bekalan protein (ESP) secukupnya. (ESP juga adalah antara produk terhangat Shaklee yang amat laris di pasaran, jadi order sekarang sebelum kehabisan stok)




  • B Complex : merupakan kumpulan beberapa jenis vitamin B yang memainkan peranan penting untuk kulit yang sihat. Selain meratakan tona kulit pada wajah, B Complex juga membantu menstabilkan hormon-hormon badan dan mengurangkan stress. Ini secara tidak langsung mengurangkan jerawat kerana banyak kajian menunjukkan stress menyumbang kepada “kesuburan” jerawat di muka.  Jadi ambillah B Complex untuk kulit yang cantik dan ceria.



  • Vitamin E :merupakan ejen antioksidan (bukan ejen 007) dan anti-penuaan yang hebat. Sebagai antioksidan, ia meneutralkan radikal bebas yang merosakkan kolagen dan mengakibatkan kulit kering, garis-garis halus dan kedutan. Jadi pengambilan Vitamin E yang optimum memastikan kulit anda lebih sihat dan gebu selain memudarkan parut jerawat yang sedia ada.



Tapi AWAS!...Kesan sampingan dari mengamalkan produk ini ialah suami anda mungkin terlampau syok dan asyik nak bergesel jer dengan anda :)


Kepada yang ada bajet lebih dan perlukan kulit yang lebih cantik dengan kadar SEGERA..sila baca supplemen anti-penuaan terbaik ini.

Nak tahu mcmana ESP boleh bantu kulit menjadi cantik, bole baca kat sini >> ESP bantu cantikkan kulit

Tunggu apa lagi, hubungi saya sekarang seperti di bawah untuk order satu set untuk anda! :) 

Atau anda boleh order sendiri dengan menggunakan kredit kad atau debit kad anda dengan KLIK pada link bawah. Lepas order, dalam masa 2-3 hari sampai ke depan pintu rumah atau office anda. Senang sangat!. Lepas tu jangan lupa contact saya tau untuk saya ceritakan cara makan yang betul untuk mendapat kesan yang optimum.  

ORDER : SET KULIT CANTIK SHAKLEE

Happy Shopping!


FB : Nor Hanim Abu Hassan
SMS / Call : 0164048891
WhatsApp : +974 55273585
email : minahron@gmail.com
fanpage : Souq Vitamin


linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...